„Az abortuszra ítélt, meggyilkolt magzatok érdekében megnyilvánuló embereket agyonverik, míg a környezetet védik”

2023. július 19. – 13:34

„Az abortuszra ítélt, meggyilkolt magzatok érdekében megnyilvánuló embereket agyonverik, míg a környezetet védik”
Mohay Gergely (moderátor), a Wacław Felczak Alapítvány kurátora, Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, David Lloyd Dusenbury filozófus, író és Molnár Imre történész, szociológus az Európa keresztény lesz, vagy nem lesz – Kereszténység a mindennapokban című beszélgetésen – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Brüsszelben, hogyha azt Európának nevezzük, az európai érték a korrupció lett. Nálunk az európai érték a férfi és a nő kapcsolata, a család. Brüsszelben az európai érték ennek az ellentéte. Európai érték volt a béke, most európai érték a háború folytatása”

– mondta Kiss-Rigó, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke Tusnádfürdőn, a „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” – Kereszténység a mindennapokban című beszélgetésen. Az asztalnál Kiss-Rigó mellett Molnár Imre történész és David Lloyd Dusenbury filozófus elmélkedett a Waclaw Felczak Alapítvány moderálásával azon, mi a kereszténység, miért gyengült, mi ennek a jövője Európában.

Kiss-Rigó arról is beszélt, hogy nem jobb- és baloldal áll ma már szemben, nem is gazdagok és szegények, „hanem inkább egyesek szeretnének mindent megtenni, hogy a társadalom tömeggé silányuljon. Mások pedig közösséggé akarják tenni”. A püspök úgy látja, utóbbit ugyanis ideológiák teszik, „és tudjuk, hogy kik vannak ezek mögött”. Kiss-Rigó arról is beszélt, hogy ezek a bizonyos nagybetűs Valakik több lépésben próbálják leépíteni a kereszténységet: a püspök három lépcsőt említett, miszerint

  • A valakik először arról beszéltek, hogy egyenlő távolságtartás kell minden értéktől
  • Majd arról, hogy egyforma érték minden, relativizálni kell
  • Végül pedig ezek az úgynevezett „a demokrácia legmagasabb formáját maguknak gondolók” a nihilizmust tették kötelezővé.

Kiss-Rigó szerint már ezek az ideológiák a harmadik lépcsőnél tartanak. Hogy ez végül is a jövőben mit jelent, arról Molnár Imre olyasmiket mondott, minthogy „20 év múlva milyen Franciaországról beszélünk? Beszélhetünk még róla? Vagy Németországról? Ukrajnában ha véget ér a háború, ott sem mindegy, milyen ország lesz mögötte”.

Kiss-Rigó Lászó – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kiss-Rigó Lászó – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Holokausztozás, abortusz

A beszélgetők abból indultak ki, hogy Európában a keresztények száma csökkent, a Molnár Imre által említett úgynevezett váteszek, mint Prohászka Ottó Molnár szerint azt jósolták meg, hogy például „a kereszténységet szabadkőműves és a liberális hullám fogja elsöpörni, ezzel szemben a hatékony reakció a védekezés”.

Molnár ezután azt fejtegette, hogy az európai kereszténység nagy problémája, hogy Európában istenközpontúság helyett az ember került előtérbe.

Molnár azt is kifejtette, hogy a liberális, azaz „anarchista ideológiák” ki akarják iktatni az államot és az egyházat, „gondoljunk csak a woke-ideológiára, ami Amerikából jön és azt mondja, hogy nincs szükség családra sem”. Ehhez a keresztényüldözéshez hozta aztán csavaros fordulatokkal példaként Molnár a holokausztot is, amely „a nyugati kultúra gyümölcse, mert nincs köze a bolsevizmushoz, de ugyanahhoz az életfelfogáshoz van, ami az embert teszi a központba”. Hozzátette:

„Felmerülhet a kérdés, hogy hol volt az Isten Auschwitz idején. Hát ott volt, ahová az ember helyezte őt”.

A holokauszt és a szovjet elnyomás után újabb megvívandó háborúnak nevezte Molnár a woke-ot és a liberalizmust. Molnár a beszélgetések alatt azzal illusztrálta az emberközpontúságot, hogy „ma már az észnél és a szívnél fontosabb, hogy együnk egy jó levest a szupermarketben. Nem az fogja eldönteni a jövőt, hogy ki jobboldali vagy baloldali, hanem hogy ki hisz az Istenben”. Végül a közönség felé fordulva Molnár azt mondta: „kedves barátaim, mi ezt [a valláselnyomást] gyakorlatilag benyeltük. A hit szégyellnivaló dolog lett. Létrejött egy gettókereszténység, kérdés, hogy ki tudunk-e törni, ugyanis

az állatvédelemnek ma több esélye van, mint az abortuszvédelemnek. Az abortuszra ítélt, meggyilkolt magzatok érdekében megnyilvánuló embereket agyonverik, míg a környezetet védik.”

A moderátor részéről felmerült ezután a kérdés, hogy a Metoo-mozgalom mellett például miért nem állt ki az egyház, mire a vendégek közül elsőre senki nem szólalt meg. A kínos csend után végül David Lloyd válaszolt annyival, hogy azért kicsit kiállt mellette.

David Loyd Dusenbury – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
David Loyd Dusenbury – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Európa identitásvesztése

Kiss-Rigó az általános európai keresztényképre és annak jövőjére nézve azt mondta, hogy „Európában még az ateista is keresztény, ha európai identitása van, kulturális értelemben keresztény”.

Azt látjuk most, hogy Európa nagy része identitásvesztésben van, az európai értékek is egész mások”

– mondta Kiss-Rigó, aki szerint ha a kereszténység elveszik, Európa megszűnik. Az európai társadalmak nagy része elveszíti identitását, „van, ahol már úgy látjuk, hogy a helyzet sajnos visszafordíthatatlan, de vannak még olyan részei Európának, ahol komoly esély van a túlélésre”.

Molnár ezután arról beszélt, hogy „a harc nehéz”, mert szerinte inkvizíciót kiáltanak, ha az egyház beleszól valamibe. Ő egyházszakadást is lát, például a melegek kérdésében: „az lesz itt a kérdés, hogy haladni kell-e a korral, vagy vállalni a kockázatot”, mondta. Kifejtette azt is, hogy a család elleni támadás történik jelenleg, „az emberi civilizáció támaszát lövik ki alólunk, ha engedjük”.

Kiss-Rigó hozzátette, minél nagyobb a nyomás, annál jobban tudják a valódi keresztények kiélni a vallásukat. Szerinte „az európai társadalom egy részében már visszafordíthatatlan a folyamat”: Kiss-Rigó elmélete szerint Amerika már például elveszett, de Nyugat kezét még ne engedjük el, mert egy új jövő jön. „Akik meg veszélyeztetik a keresztény Európát, azoknak teljesen elment a józan esze”, összegezte végül Kiss-Rigó az eseményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!