Ez a fa az erdei élőhelyek Rózsadombja – Litkai és Udvaros együtt mondják el, mit adnak nekünk az erdők

2023. július 19. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Új videót tett közzé a Greenpeace Udvaros Dorottya színművész és Litkai Gergely humorista szereplésével. A videóban a humor és a költészet eszközével mutatják be, hogy az erdőket vészes mértékben irtják a fáért, amely egyébként még gazdasági szempontból is értelmetlen.

„Ez olyan, mint hogyha az otthonomat azért dózerolnák le, mert valakinek szüksége van a bontott parkettámra. Azért lássuk be, hogy ez nem reális”

– mondja a videóban Litkai, utalva ezzel az erdők értékére és az ember által okozott felesleges kárra. A Greenpeace azt írja, hogy amennyiben egyetlen kocsánytalan tölgy élővilágát vesszük, akkor a védett fajok pénzbeli értékével számolva a süngombától a szarvasbogáron, piszedenevéreken, mókusokon át a fakopáncscsaládig több mint másfél milliós összeget kapunk. Egy 120 éves – egyébként fiatalnak számító – fa faanyagából viszont mindössze 110 ezer forint a nyereség. A videóban megbecsülik azt is, hogy mennyit érnek az erdők – az összeg nem sokkal marad el a Mol-csoport 2021-es eredményétől.

A Kárpátokban – bár papíron nagy része védett – valójában csupán három százalék az olyan erdőterület, ahol egyáltalán nincs fakitermelés. Ráadásul a Kárpátokban mindenhol nagy ütemben zajlik a kitermelés, Magyarországon pedig Európában egyedülálló módon a védett és a fokozottan védett területeken is profitorientált erdőgazdálkodás, fakitermelés folyik. Ez gazdasági szempontból elenyésző jelentőségű: a GDP mindössze 0,01 százalékát adja.

„Hagyni kell élni a körülöttünk lévő csodát. Amikor nagyon fáradt vagyok és nagyon sokat dolgozom, akkor azt veszem észre már jó ideje, hogy semmi más nem tud megnyugtatni” – mondja Udvaros Dorottya videóban. „Becsüljük meg az erdőket, ha már így megbecsültük az értéküket”, zárja a videót Litkai Gergely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!