Rendkívül kitartó szupercella haladt át Magyarország egy részén és a szomszédokon, komoly károkat okozott

2023. július 14. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovéniából indult, bekukkantott Magyarországra és Horvátországra, majd Szerbián és Románián keresztül egészen a Fekete-tengerig jutott egy szupercella csütörtökön, pusztítást hagyva maga után – írja az Időkép.

A szupercellák akkor alakulnak ki, amikor forró időszakot hirtelen lehűlés követ. Ilyenkor több kilométer hosszúságú, szabályosan elrendezett viharfelhők jöhetnek létre, és az ebben a láncban megjelenő fejlett viharfelhőket hívjuk szupercellának. Ezekből akár 2 centinél nagyobb jégdarabok is hullhatnak (és ezúttal hullottak is), és akár 100 km/h-s széllökések is kísérhetik.

A csütörtöki szupercella Szlovéniából indult, onnan Horvátországba szállt, miközben Baranya déli részét is érintette, ahol a beszámolók alapján jégeső volt, amit 10 perces felhőszakadás követett. Ezek után folytatta útját keletre, és Szerbiában és Romániában is jelentős, 10 centis méretű jégdarabok hullottak az égből, és pusztító erejű szélvihar kísérte útját.

Végül péntek reggel, nagyjából egy 1200 kilométeres út után elérte a Fekete-tengert, ahol veszített az erejéből.

Szlovéniában komoly károkat okozott a Franja Partizánkórházban, ahol a második világháború során látták el a szlovén katonákat, és ami az UNESCO világörökség-jelöltek listáján is szerepel. A 14 faépületből hármat elsodort a vihar, és az épületekhez vezető ösvény egy részében és az elektromos hálózatban is komoly károkat okozott. Nem ez volt az első ilyen eset, 2007-ben 16 barakkból 14-et elsodort egy árvíz. A kórházat 1943-ban építették meg a Cerkno melletti Pasica-szurdokban. Rendkívül jól felszerelt volt, a műtő mellett volt benne röntgen és lábadozó is. A világháború során előny volt, hogy az ellenség nehezen tudta megközelíteni, de ez most inkább fejfájást okoz a helyreállítóknak.

A horvátországi Bellyében (Bilje) is nagy jégeső volt, ami több helyi autójának ablakát is bezúzta. Egy autószerelő a Facebookon felajánlotta, hogy ha a viharkárosultak elviszik hozzá az autójukat, és talál a műhelyben megfelelő szélvédőt, ingyen kicseréli.

A Vajdaságban a jég több helyen teljesen elverte a termést, járműveket rongált meg és ablakokat zúzott be, a viharos erejű szél pedig fákat döntött ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!