Lelkes amatőrök mázoltak új falfestést a XII. századi balatonszepezdi templomba

2023. július 14. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Naiv háttérképet festettek a balatonszepezdi, késő Árpád-kori alapokon álló Szent István király-templomba, ami műemlékvédelem alatt áll – írja a 24.hu. A lap szerint a templomnak volt néhány nehéz évszázada, de az 1800-as évek elején elkezdték újraépíteni, 1888-ra pedig elnyerte ma is ismert külsejét. Az oltár körüli freskókat azonban az 1990-es években lemeszelték.

A Szepezdi Tükör, a kevesebb, mint 400 fős település önkormányzati kiadványa a júliusi számban számolta be arról, hogy a Gesztenyevirág Nőegylet két tagja új képeket festett a bejáratnál álló két szobor mögé, „ami a kopottas falaknak színt adott”. Az egyik szobrot az egylet egy harmadik tagja újította fel.

A naiv festmény a Szent István-templomban – Fotó: Szepezdi Tükör
A naiv festmény a Szent István-templomban – Fotó: Szepezdi Tükör

A Tükör szerint júniusban át a felújított, egyedi védelem alatt álló műemléktemplomot. Az eredeti épület egy román stílusú templom volt, amiről már 1288-ból van írásos emlék. Ez a templom nem viselte jól a törökök ittlétét és a település elnéptelenedését, a helyére húzták fel a 19. század elején a mostani, barokk templomot, amihez felhasználták az eredeti falakat is. A 2022-es felújításra a Miniszterelnökség 14,97 millió forintot adott. A felújított templomot június 10-én áldották meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!