Élménylövészetre fizetett be, felrobbant a kezében a puska

2023. július 13. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Budaörsi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki egy lőtéren tartott élménylövészet során olyan puskát adott egy férfi vendége kezébe, amely a karbantartás hiánya miatt a lövés pillanatában a férfi kezében felrobbant. A vádirat szerint a férfi egy budaörsi lőtéren volt lövészvezető és gondnok, feladatai közé tartozott a lövészetre érkező fizető vendégeknek átadott fegyverek állapotának felmérése.

2020. május 31-én az elkövető élménylövészetet tartott a budaörsi lőtéren, ahol a sértett olyan élménylövészeti csomagot vásárolt, amelybe többek között beletartozott egy Barett Model 99 típusú mesterlövész puskával leadható két lövés is. A puska töltését-ürítését a lövésvezetőként jelen lévő vádlott végezte. A lövészvezető a férfinak a lövésekhez egy olyan puskát adott át, amely a kenőanyag hiánya és a felhalmozódott szennyeződés miatt nem működött megfelelően. Mindez a vádlott számára egyszerű szemrevételezéssel is észlelhető lett volna, így a vádlott még a használat előtt is elvégezhette volna a tisztítást.

Fotó: Magyarország Ügyészsége Fotó: Magyarország Ügyészsége
Fotó: Magyarország Ügyészsége

Amikor a második lövés leadása előtt az elkövető a puskát csőre töltötte, a puska csövének egyik belső alkatrésze eltört. A sértett a mesterlövész puskát ezután úgy vette kézbe, hogy a fegyver már nem volt alkalmas a biztonságos és rendeltetésszerű használatra. A puska elsütésekor a csőben a töltény felrobbant, és a fém alkatrész a válltámaszból kitörő fémdarabokkal együtt a sértett mellkasába fúródott.

A férfi a fegyver felrobbanása miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett el, a sértett halála csak a kórházi életmentő műtétnek köszönhetően nem következett be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!