Heves zivatarokkal érkezik a hidegfront, de fázni utána sem fogunk

2023. július 12. – 06:08

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi csendesebb idő után szerdán és csütörtökön ismét jönnek a zivatarok: nyugat, északnyugat felől hidegfront közelíti meg térségünket – írja az Időkép.

Az OMSZ előrejelzése szerint szerda kora délutánig már helyenként előfordulhat dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatóak. Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak.

Várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre. Késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek.

A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2-4, de akár 5+ centiméter átmérőjű) jégeső, szélvihar (80-100 km/órás, de akár 100+ km/órás), illetve felhőszakadás (20-40, néhol akár 50 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti.

Ezekre legnagyobb esély az ország északi felén van. Napközben viszont még sok napsütésre és hőségre számíthatunk, ezért magas hőmérséklet miatt is van érvényben figyelmeztetés. Péntekre a front elhagyja térségünket, megnyugszik az időjárás, zivatarokra ezen a napon már nem kell számítani, vissza is térnek a 30 fok feletti csúcsértékek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!