Fogynak a pályakezdő tanárok: kétezren álltak munkába, ötezren mentek nyugdíjba

2023. július 12. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 1884 volt az újonnan belépő pedagógusok száma a köznevelésben a 2022/2023-as tanévben – tudta meg az Oktatási Hivataltól a Népszava. Ezzel szemben a nyugdíjba vonuló tanárok száma az ötezret közelíti.

A lap megnézte, hogy öt évvel ezelőtt, 2017-ben hányan mentek pedagógusképzésre: az általános felvételi eljárásban összesen 18 183-an jelentkeztek, közülük 9091 hallgatót vettek fel. Ez azt jelenti, hogy

a jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus.

Az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Köznevelési Információs Rendszer adataira hivatkozva. Totyik Tamás szerint ebben a számban benne vannak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, az óvodapedagógusok és az alsós tanítók is, de a nők 40 éves korkedvezményével nyugdíjba vonulók nem. A jelenlegi adatokból az látszik, hogy jövőre 5433 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. 2025-ben pedig már hatezernél is több.

A helyzetet tovább ronthatja a státusztörvény elfogadása: korábban több ezren jelezték, hogy a törvény elfogadása esetén felmondanak. A Népszava kereste a Klebelsberg Központot (KK), hogy mennyi felmondás volt az elmúlt hetekben. Válaszukban csak annyit írtak, hogy a KK ilyen adatoknak „nem adatgazdája”, így nem is tudnak tájékoztatást adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!