Betett a magyar dinnyének a tavaszi hideg, még heteket kell várni a hazaira

2023. július 9. – 20:00

Betett a magyar dinnyének a tavaszi hideg, még heteket kell várni a hazaira
Útszéli árus Csongrád-Csanád vármegyében – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan indul be a magyar dinnyeszezon, ami főleg a tavaszi és kora nyári időjárásnak köszönhető. A szegedi piacokon és gyümölcsárus bódékban egyelőre főleg import található, ami miatt a kilónkénti árak is lényegesen magasabbak, de amint beérik a helyi termény, az eladók szerint ez változhat. Medgyesi dinnye már elvétve van, de a termelők és a szakértők szerint a nagyobb mennyiségű magyar árura még heteket kell várni.

A szegedi Mars téri piacot járva talán meglepő tapasztalat lehet az ember számára, hogy július hetedik napján viszonylag kevesen árulnak görögdinnyét a kint lévő eladók közül. Három olyan árussal találkoztam, akinél kvázi piaci mennyiségű görögdinnye várta a vevőket, és csak néhány embernél volt még dinnye, elvétve egy-két darab, sárga alig.

Akik már a szezon elején elkezdték az árusítást, arról számoltak be, hogy készleteik túlnyomó részét görög import teszi ki, mivel a magyar termelőktől egyelőre nem érkezett görögdinnye. Mivel a gyümölcsök hosszú utat tettek meg, míg a piacokra kerültek, ezért az áruk is magas.

Itt kilónként 500–600 forint jelenleg a magyar és az import dinnye is. Az import ára a boltokban 300 és 500 forint között mozog, a hazai meg nagyjából a piaci árat tartja.

„Ahhoz képest, hogy minden drága, végül is annyira nem vészes”

– véleményez egy kereskedő a Mars téri piacon. Ő arra emlékszik, hogy 1–2 éve ilyenkor még 200–300 forint volt a dinnye kilója, ehhez képest a néhol több mint 100 százalékos áremelkedés kifejezetten bántónak mondható. Egy másik eladó szerint viszont ez fog még alakulni, ha valóban beindul a szezon, ő 300–350 forintos kilónkénti árakra számít.

Útszéli árus Csongrád-Csanád vármegyében – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex
Útszéli árus Csongrád-Csanád vármegyében – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Veres Balázs, a Szegedi Nagybani Piac operatív igazgatója is arról beszélt, hogy egyelőre alig van egy-két termelő a piacukon, akik valóban saját terménnyel jönnek, és nem viszonteladók. Ő egyelőre mindenkitől azt hallotta, hogy amikor már nagyobb mennyiségben lehet majd magyar dinnyét találni a standokon, az jó két-három hét múlva lesz csak.

„A nulla foktól talán még védtek volna a kis fóliák, de mínusz 5 fokban esélyük sem volt”

– meséli egy Üllés környéki gazda. A késői szezont és az átmeneti dinnyehiányt szerinte a tavaszi időjárási viszonyok okozták. Azt mondja, a Szegedtől nagyjából 25 kilométerre lévő település környékén szinte kivétel nélkül elfagyott az összes olyan dinnye, amit még április közepe, illetve vége felé ültettek.

Azokban a hónapokban ugyanis éjszakánként a hőmérséklet még igen csak a mínuszokban járt, amit a szabad ég alá, vagy a kis fóliasátrakba rakott dinnyék elég rosszul viseltek. A késői fagyok más növényeknek sem kedveztek, a gazda majd’ 80 barackfáján például a leveleken kívül semmi sem nőtt.

Véleménye szerint még jó két hét, mire jelentősebb mennyiségű hazai dinnye lesz majd akár az üzletek polcain, akár a piacokon, mivel májusban gyakorlatilag elölről kellett kezdeni a vetést és a gondozást. Úgy gondolja, hogy túlnyomó részben az is a Békés vármegyei Medgyesegyháza környékéről származó termény lesz majd, ahol amúgy is évtizedes hagyománya van a dinnye termesztésének.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!