Rovarölő szert szállító tehervonat siklott ki Mezőtúr közelében, mérik, van-e veszélyes anyag a helyszínen

2023. július 9. – 14:41

Rovarölő szert szállító tehervonat siklott ki Mezőtúr közelében, mérik, van-e veszélyes anyag a helyszínen
A tehervonat egyik kisiklott kocsija Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál 2023. július 9-én – Fotó: Mészáros János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tehervonat tizenhét kocsijából tizenkettő siklott ki és borult fel abban a balesetben, amely vasárnap délután történt Mezőtúr közelében, Kétpó határában, egy vasúti átkelőnél. A katasztrófavédelem Telexnek adott tájékoztatása szerint öt vagon a környezetre veszélyesnek minősülő anyagot szállított, közülük egy szivárog, amelyben folyékony rovarölő szer van. A környék tizenkét lakóházából negyven lakónak elővigyázatosságból védőtávolságon kívül kell tartózkodnia. A helyszínre tíz egység érkezett ki a katasztrófavédelemtől.

Korábban írtuk:

Kisiklott egy tizenkét vagonból álló tehervonat hat kocsija a Mezőtúri járásban fekvő Kétpó határában, egy vasúti átkelőnél vasárnap délután fél egy körül. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a felborult vagonok közül kettő környezetre veszélyes anyagnak minősülő, folyékony rovarölő szert szállított. A balesethez a szolnoki, a karcagi, a mezőtúri és a mezőberényi hivatásos tűzoltókat riasztották. A műszaki mentést a katasztrófavédelem irányítja, a helyszínen van a katasztrófavédelmi mobil labor is. A környező házak lakóinak elővigyázatosságból védőtávolságon kívül kell tartózkodniuk, írják.

A rendőrség azt írja, hogy a kisiklás oka egyelőre ismeretlen, és úgy tudják, hogy a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak. Személyi sérülés nem történt. A veszély elhárításáig és a pálya felszabadításáig a Budapest Keleti pályaudvar és Békéscsaba viszonylatában mindkét irányban szünetel a vasúti forgalom.

A baleset miatt a vonatközlekedésben fennakadások várhatók: a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon jelentősen megnő a vonatok menetideje. A műszaki mentés és a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe. Emellett a Budapestről induló vonatok Szolnokig közlekednek, az utasok Szolnokról a Debrecenig közlekedő InterRégió vonatokkal utazhatnak Törökszentmiklós állomásig. Törökszentmiklós és Mezőtúr állomások között pótlóbusz közlekedik.

A Békéscsaba felől a főváros felé tartó vonatok Mezőtúr állomásig közlekednek, az utasok Mezőtúr és Törökszentmiklós között pótlóbusszal utazhatnak, Törökszentmiklós állomásról alkalmas vonattal utazhatnak tovább. A Tiszatenyő állomásra utazók a szentesi vonatokkal utazhatnak, írja a Mávinform.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!