Belügyminisztérium: A MOK azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek

2023. július 8. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) július 6-án éjszaka a Facebook-oldalán emlékeztette arra az orvosokat, hogy a következő napokban-hetekben dönthetnek arról, hogy részt vesznek-e a Vármegyei Etikai rendszer létrehozásában.

Mint a posztban írták, a Magyar Orvosi Kamara vezetősége azt kéri az orvosoktól, hogy mérlegeljenek, amikor arról döntenek, munkájukkal segítik-e az új rendszer létrejöttét, vagy inkább passzív ellenállással kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását. A mérlegelés segítéséhez a következő szempontokat ajánlották:

„1) A Kamarától az etikai eljárásokat valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat, vita nélküli, 3 nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel. Emiatt bírósági eljárások indítása mellett döntöttünk. 2) Eddig az orvosok szabadon, demokratikusan választották az etikai bizottságok tagjait. A továbbiakban a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez tartoznak a bizottságok, és előre kijelölt tagokból lehet őket választani. 3) Az új etikai kódex, az eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is elbizonytalanító, visszaélésekre adhat lehetőséget. Nyomokban sem tartalmazza azt a reform irányt, amit a Kamara megkezdett.”

A Belügyminisztérium az MTI OS-en keresztül szombaton reagált a felhívásra, álláspontjuk szerint a MOK olyan valótlan állításokat tartalmazó felhívást juttatott el tagjaihoz, amely passzív ellenállásra buzdítva meg akarja akadályozni az orvosi hivatásrend etikai bizottságainak létrejöttét.

„A MOK azt a hamis látszatot kelti, hogy az új etikai bizottságok valójában államhatalmi szervek. Ezzel szemben az új rendszerben kizárólag a hivatásrend tagjai minden külső befolyástól mentesen választhatják majd meg az új etikai bizottságokat. Az új rendszerben a korábban közmegelégedésre tevékenykedő etikai bizottsági tagok értelemszerűen folytathatják munkájukat.”

Mint a Belügyminisztérium írja, az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el.

  • Az eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján.
  • Az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot.
  • A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető.
  • Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket.
  • Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét. Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!