A transznemű nőknek is jár a Fidesz 2010-es választási ígérete, a Nők 40

2023. július 6. – 23:08

Másolás

Vágólapra másolva

A transznemű nőknek is jár a Nők 40 néven ismert nyugdíjkedvezmény – írja a 444. Ezt most a Veszprémi Törvényszék mondta ki, annak ellenére, hogy a Fejér Vármegyei Kormányhivatal azzal érvelt, hogy a kedvezmény a gyereknevelés és családfenntartás érdekében született.

Angyal Elvira – akit a perben a Háttér Társaság képviselt – még az ezt ellehetetlenítő 33-as előtt elintézte a hivatalos nem- és névváltoztatását, ami miatt már minden iratában, születési anyakönyvi kivonatában a helyes neve szerepel, valamint az, hogy nő.

Mivel lassan eléri a 40 évnyi munkaviszonyt, elment a nyugdíjfolyósítóhoz, hogy elkezdej a folyamatot. Ott azonban közölték vele, hogy a rendszerükben még férfiként szerepel, a transzfób törvény miatt ezen nem is változtatnának, így nem élhet a kedvezménnyel. Most a törvényszék úgy döntött, hogy de, úgyhogy Elvira két év múlva nyugdíjba mehet. Elvira a Telex olvasóinak onnan lehet ismerős, hogy 2021 novemberében mi is forgattunk vele és párjával, Csillag Tamarával egy videót. Mindketten transznemű nők, de csak Elvira tudta időben hivatalosan megváltoztatni az adatait. Ez viszont lehetővé tette, hogy bár mindketten nők, mégis össze tudjanak házasodni.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményében több mint húsz éve szerepel, hogy a transznemű embereknek joguk van megváltoztatni az irataikban szereplő nemet és nevüket. Ezt sérti a 2020-as 33-as, mert abban bevezették a születési nemet, amit nem szabad megváltoztatni.

Elvira azt mondta, hogy abban bízik, hogy az ítélet segíteni fog más, hasonló helyzetben lévő embereknek. Ám ezt megakadályozhatja, hogy nem könnyű (vagy olcsó) megfelelő jogi segítséghez jutni, így a civil szervezet segítsége nélkül nem biztos, hogy ugyanez lett volna az ügy kimenetele.

Dombos Tamás, a Háttér Jogsegélyszolgálat munkatársa azt mondta, hogy 2020 májusa óta a transznemű emberek Magyarországon rendszerszintű hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, amiért hivatalosan nem ismertethetik el a nemüket, nevüket, ezért olyan papírokkal kénytelenek élni, amik nem tükrözik identitásukat, megjelenésüket.

Az Elvirárólmés Tamaráról szóló, 2020-as videónkat itt meg tudja nézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!