Szijjártó: Folytatni kell az együttműködést Oroszországgal a szankciók által nem korlátozott területeken

2023. július 5. – 11:16

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten fogadta Mihail Murasko orosz egészségügyi minisztert, akivel közös sajtótájékoztatót is tartottak magyar és az orosz együttműködések részleteiről. A külügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán élőben közvetített sajtótájékoztatón szó volt többek között a magyar és orosz egészségügyi együttműködésekről, az Oroszországból érkező földgáz és kőolajszállításokról, banki, gyógyszeripari, onkológiai együttműködésekről és a Paks II.-ről is.

Megkezdődtek a paksi beruházás munkái

„A szankciók által nem korlátozott területeken az együttműködést Oroszországgal fenntartjuk és folytatjuk, egészen egyszerűen azért, mert ez a nemzeti érdekünk, és ez a magyar emberek érdeke is” – mondta Szijjártó Péter. „Az Európai Unió jóváhagyta a Paksi Atomerőmű építésére vonatkozó szerződéseink módosítását, mind a pénzügyi, mind a kivitelezési szerződés módosítását, így megnyílt a lehetősége a paksi beruházás felgyorsításának”.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a leendő hatos blokk alatti föld kitermelése augusztusban kezdődik, az előkészítő munkák zajlanak, ami szerinte már az építkezés része. „A reaktortartály legyártása is megkezdődött, a 2030-31-es határidő fenntartását feladni nem szabad. Magam részéről továbbra is ragaszkodom ehhez az üzemkezdéshez” – mondta.

Zavartalanul jön az olaj és a gáz Oroszországból

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy zavartalanul érkezik földgáz és kőolaj is Oroszországból, azt mondta, hogy idén eddig 2,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett a Gazpromtól. Azt is mondta, hogy Magyarország minden támogatást megad azoknak a magyar banki, gyógyszeripari, egészségipari, mezőgazdasági, építőipari vállalatoknak, amelyek a szankciókkal nem sújtott területeken dolgoznak az oroszországi piacon. „Pontosan ugyanúgy, ahogy a nyugati vetélytársaik” – mondta.

Soha nem jött még ennyi orosz diák Magyarországra tanulni

Szijjártó beszélt arról is, hogy a magyar és az orosz fél egy fontos onkológiai együttműködésről tárgyal, és az oktatási együttműködést is fenntartják.

Ami pedig az oktatási együttműködést illeti, a kétszáz ösztöndíjas helyre az idei esztendőben 698 oroszországi hallgató jelentkezett, ez a valaha volt legtöbb orosz hallgató jelentkezése magyarországi ösztöndíjra

– mondta.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter erről azt mondta, hogy az ösztöndíjrendszer és az, hogy közel 700 orosz diák szeretne Magyarországon tanulni, segít a két ország közötti kapcsolatok erősítésében.

Murasko azt is mondta, hogy szoros az együttműködés a két ország között, 2022-ben a kereskedelmi kapcsolataink rekordot értek el azokon a területeken, amelyek nem esnek szankciók alá. Azt mondta, hogy a magyar gyógyszercégek megbízható partnerek, a gyógyszeripar mindkét ország számára fontos, és mindkét fél érdekelt abban, hogy hatékonyabban gyógyítsa a daganatos betegségeket, az onkológiai együttműködés miatt Murasko délután Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozik.

Az ukrajnai nyelvtörvényről

A sajtótájékoztató végén kérdezni is lehetett, többek között elhangzott az a kérdés, hogy milyen változások lesznek Ukrajnában a kárpátaljai magyarok oktatásában szeptembertől. Szijjártó erre azt válaszolta, hogy 2015 óta Ukrajnában szisztematikusan vágták vissza a magyarok jogait.

„A mi kérésünk: adják vissza a magyaroknak azokat az anyanyelvhez kötődő jogokat, amik 2015 előtt megvoltak, nem kérünk mást, nem kérünk extrát. A magyar nemzetiségi iskolák működését szeptembertől ellehetetleníti az ukrajnai szabályozás. Minket nem érdekel, hogy ehhez a világ más pontján mit szólnak, mert kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett” – mondta.

Az OTP-ről

Arra a kérdésre, hogy az OTP-t a háború nemzetközi szponzori listájára helyezték Ukrajnában, azt mondta, hogy „vegyék le az OTP-t erről a listáról”. „Amíg ez nem történik meg, addig nem fogjuk megszavazni a fegyverszállításokat. Ez egy magyar nemzeti érdekről szól” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!