Gyurcsány: Fizessenek a milliárdosok, Dömötör: Öntől nem fogadunk el tanácsot

2023. július 3. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján napirend előtt vitáztak a képviselők: Gyurcsány szerint a nincsenek közös célok csak pangás, a Momentum osztályozta a kormányt, a Jobbik pedig nem érti, hogy miért filippínókkal pótolják a munkaerőhiányt.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke napirend előtt arról beszélt, hogy „borzasztó évünk volt és a következő csak rosszabb lesz”. Szerinte elfogytak a nagy tervek, nincsenek nagy közös nemzeti célok sem, ami maradt „az a magány, a sodródás és a pangás”. Gyurcsány a „hétköznapok gondjairól” beszélt: szerinte a nemzeti vagyon jelentős részét lakosság egy százaléka tartja kézben, a közterheket pedig a „gondokkal küzdők” állják.

„Beköszöntött az élelmiszer szegénység, ezt az inflációt pedig nem az önök által megszavazott szankciók okozták, hanem az Orbán kormány tehetségtelensége és alkalmatlansága”

– mondta. „Önök becsapták a magyarokat, azt ígérték, hogy egy év múlva minden jobb lesz, de minden rosszabb lett.” Példának hozta, hogy megszüntették a rezsicsökkentést, a kata-t, megvonják a babaváró hitelt, megszűnik a városokban a csok. A volt miniszterelnök szerint a milliárdosoknak kellene fizetnie. „A kormányfő zagyva háborúskodása helyett, ideje az élettel és az emberekkel foglalkozni” – mondta. „Amíg nem változtatnak a politikájukon, addig az árnyékkormány az árnyékban marad. Mindenkinek jobb ez így” – zárta felszólalását.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában arról kérdezte Gyurcsányt, hogy „milyen érzés egy elkobzott villából beszélni a nemzeti vagyonról?”. Majd hozzátette: „Ha van politikus, akitől nem szívesen fogadunk el tanácsot, az ön.” Dömötör szerint világos összehasonlítási alap van aközött, hogy milyen, ha Gyurcsányék vezetik az országot és milyen ha ők. Az államtitkár felsorolta, hogy miben teljesít jobban a válság idején az Orbán kormány, mint Gyurcsány.

Tordai Bence a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy a Fidesz lopni tud, de kormányozni nem. „Orbán család elérte a lábunkra állva a 100 milliárdos vagyont”– mondta. Szerinte jól mutatja, hogy mennyire működik jól a kormány, hogy épp most mondott le Varga Judit, miközben eljárás folyik a volt helyettese, Völner Pál ellen. De azt is „sikernek tartja” Tordai, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár helyettese is a napokban, a státusztörvény elfogadása előtt mondott le. Dömötör Csaba szerint az ellenzék az oktatásról „általános lózungokat” mond, konkrét javaslatot nem fogalmaztak meg. „Nem tudom, most mi a problémájuk?” -kérdezte. Az uniós forrásokról azt mondta, hogy az ellenzék részéről „arcpirító” azt megkérdezni, hogy hol az uniós pénz, mikor ők is akadályozzák annak érkezését.

Gelencsér Ferenc a Momentum politikusa „bizonyítványosztást” tartott. Az inflációról azt mondta, hogy az jelenleg 171 országban alacsonyabb, mint Magyarországon. „Gazdasági értékelésük: elégtelen.”

Környezetvédelemből, az akkumulátorgyárak miatt, míg egészségügyből a MOK szétverése miatt osztott egyest Gelencsér. Oktatásügyre és gyermekvédelemre a státusztörvény miatt adott elégtelent. „Önök elárultak ezt az országot” – mondta. Menczer Tamás államtitkár szerint Gelencsér „hadarásba fordult” beszédet tartott, ennek oka, hogy „Gelencsér eszköztelen a saját pártjában”. Az államtitkár szóvá tette, hogy a momentumos képviselő nem beszélt békéről és tűszünetről. Szerinte minden mostani problémának a háború az oka, az ellenzék pedig a „szenvedés elnyújtását” szeretné.

Z. Kárpát Dániel a Jobbik-Konzervatívok képviselője arról kérdezett, hogy jónak tartja-e a kormány, hogy olyan gyárakat támogatnak, amelyek külföldi munkaerőt hoznak Magyarországra – például filippínókat – , ahelyett, hogy magyarokat alkalmaznának. A képviselő szerint az országban sok a kihasználatlan munkaerő, az „inaktív honfitárs”, de nem őket képzik tovább, hanem inkább külföldről hoznak embert. Fónagy János államtitkár azt válaszolta, hogy a kormány célja az, hogy elsősorban magyar embereknek adjon munkát. Az államtitkár szerint 300 ezer ember a „rendelkezésre álló tartalék” ezt a kormány több programmal is próbálja támogatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!