Kövér László a józan észről és a férfitáncról beszélt a csángóknak

2023. július 1. – 16:49

Kövér László a józan észről és a férfitáncról beszélt a csángóknak
Kövér László beszél a II. Barcasági és Királyföldi Csángó Magyarok Zarándoklata alkalmábó 2023. június 30-án – Fotó: Kátai Edit / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A barcasági csángókhoz intézett beszédet Kövér László az erdélyi Pürkerecen. Az MTI szerencsére megörökítette az Országgyűlés elnökének szavait, ebből szemezgetünk.

Hol beszélt Kövér és miért?

A Brassó megyei, hétfalusi csángómagyar településen szombaton tartották a II. Barcasági és Királyföldi Csángó Magyarok Zarándoklatát.

Mi volt a program?

A nap zarándoklattal és istentisztelettel kezdődött, majd kulturális programokkal folytatódott. De lássuk, miről beszélt Kövér László a barcasági csángóknak!

Mátyás király, súlymérték

1489-ben Mátyás király elrendelte, hogy Erdélyben a Brassóban használt hossz- és súlymértékeket kell alkalmazni, hogy véget vessen a különböző mértékegységek által lehetővé vált csalásoknak. Kövér szerint napjainkban is van valami a Barcaságban, amit hasznos volna etalonná emelni egész Európában: „a megmaradás őserejének mintáját”, mely a barcasági csángómagyarok borica férfitáncában lakozik a leginkább.

Borica, a férfitánc

„A borica táncot az idők során sokszor betiltották, a derék Zajzoni Rab István például 1861-ben keserűen azt írta, hogy a borica sok más ősi ünneppel együtt sírba szállt – ám a borica mindig feltámadt, mint a barcasági csángók népe, amely ma is táncolja, és ma is erőt merít belőle” – mondta a házelnök.

Prehonfoglalás, magyarok vs. Nyugat

Július 4-én lesz az évfordulója a magyar honfoglalás műveletét katonailag lezáró 907-es pozsonyi csatának, amikor a magyarok döntő győzelmet arattak az egyesített nyugati seregeket vezető bajor őrgróf hadai fölött. Akkor látott napvilágot a latin mondás – „Ugros eliminandos esse” –, miszerint a magyarság felszámolandó. A baljós szállóige az elmúlt ezer évben többször megkísértette a nemzetet, de a megmaradás magyar ősereje, nem hagyta, hogy a végzet beteljesedjen – fejtette ki Kövér.

Kiszorítás, lojalitás, hűség

Kövér László rámutatott: „Nagy áldozatok, gyötrelmek és veszteségek árán, de a magyarságban az összetartozás ereje erősebbnek bizonyult, mint azon erők, amelyek szét akarták szakítani”. A magyarság ideig-óráig történő kiszorításával ma is próbálkoznak. „A romániai magyarság vezető pártja, az RMDSZ létrejötte óta lojális a román államhoz, és hűséges a magyar nemzethez; létrejötte óta elkötelezett az euroatlanti értékek iránt; létrejötte óta erősíti a Romániában és a kelet-európai térségben a politikai stabilitást és az etnikai békét” – mondta.

A borica visszatér

Kövér arra intette a szövetség politikusait, ne feledjék a borica tanulságát, mert a politikában is igaz: akiről azt gondolják, az elmúlásba taszították, mindig újult erővel kel életre.

Kövér és a józan ész

A házelnök szerint napjainkban Európában két tábor kezd felseregleni: a józan ész tábora, mely azt akarja, hogy Európa az európai embereké maradjon, és az ezzel szembenállóké. Arra intette a barcasági magyarokat, hogy mindenképp őrizzék meg a borica táncot, „és hitükkel, munkájukkal és szavazatukkal” erősítsék a józan ész magyar, román és európai táborát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!