Nem adja ki a Nemzeti Vagyonkezelő a szerződéseket egy 244 milliárdot érintő beruházásról

2023. június 28. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 2023. 06. 30.: Cikkünk megjelenése után két nappal a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Telex adatigénylésére is válaszolt, amiben megtagadta a kért szerződés kiadását.

„Titkolja a kormány azt a szerződést, ami alapján 244 milliárdért megvesz egy gödröt Zugló közepén. A Nemzeti Vagyonkezelő nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tagadta meg a közérdekű adatigénylésem teljesítését, de meg sem próbálja megindokolni, hogy ezt milyen jogon teszi” – írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

A K-Monitor szerint az állami vagyonkezelő honlapján jelent meg az a bejegyzés, amiből kiderült: az állam megvenné a Zugló központjában most épülő irodakomplexumot. Felvetődött, hogy a NAV elhelyezésére használnák az ingatlanokat, de egyelőre nem lehet tudni, pontosan milyen döntés áll az állami beruházás mögött. Ezért a K-Monitor is adatigénylést nyújtott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, kérve, hogy küldjék meg a szerződést annak minden mellékletével és módosításával együtt, és árulják el, milyen jogszabályi felhatalmazás alapján kötötte az MNV Zrt. a szerződést.

Az MNV nekik is elutasító választ küldött, amiből kiderült, hogy a listába feltöltött 244 milliárdos szerződés egy előszerződés, amely viszont szerintük nem hozható nyilvánosságra. Egyrészt azért, mert döntés-előkészítő adat, másfelől a nyilvánosság nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekből is korlátozandó, mivel egy védelmi és biztonsági célú beszerzéshez kapcsolódik.

A Telex június 15-én benyújtott közérdekű adatigénylésére csak június 30-án válaszolt Nemzeti Vagyonkezelő, és ugyanúgy megtagadta a szerződés kiadását, mint a K-Monitor és Hadházy Ákos esetében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!