A Zeneakadémia megvonta a professor emeritus címért járó juttatásokat, így akarnak spórolni

2023. június 27. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Zeneakadémia felfüggesztette a professor emeritusi címmel járó juttatásokat, mert az intézmény spórolni akar a költségeken – tudta meg a Telex.

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy Zeneakadémián tanító nyugdíjas tanárok kiegészítő jövedelmét megvonták, így információi szerint többen beadják felmondásukat, mert kevésnek tartják a csak óráik után kapott fizetésüket. Kérdéseinkkel megkerestük a Zeneakadémia kommunikációs osztályát, amely válaszában ezt írta:

„A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa június 13-án döntött a professor emeritusi címmel járó juttatás felfüggesztéséről. Az intézkedésnek takarékossági okai vannak (…)”

Ugyanakkor tájékoztatásuk szerint ez az elvonás „nem érint foglalkoztatási kérdéseket”, vagyis a felmondások tényét nem erősítették meg. Válaszukban kiemelték: „ennek megfelelően a Zeneakadémián minden foglalkoztatott és (külsős) óraadó – függetlenül attól, hogy nyugdíjas vagy nem – ahogy eddig is, ezután is megkapja a megtartott órák után járó juttatást (beleértve az órát tartó professor emeritusokat is).”

Százezres nagyságrendű összegről van szó

Azt is megkérdeztük a Zeneakadémiától, mennyi pénzt vonnának meg a nyugdíjas zenetanároktól, de akkor még nem tudtuk, hogy ez a pénzelvonás a professor emeritusi juttatást érinti. Válaszukban az elvonás mértékét nem írták meg, ezért megnéztük néhány egyetem szabályzatában, hogy nagyságrendileg milyen összeget kapnak a cím birtokosai.

A professor emeritus vagy nők esetén professor emerita címet olyan elismert kutatóknak szokták adományozni, akik hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő oktatói-kutatói munkát végeztek, és nyugdíjazásukra tekintettel jogviszonyukat megszüntették. A cím elnyerése nem automatikus: csak olyan professzor kaphatja meg, akit ezzel a címmel az őt korábban alkalmazó egyetem megajándékozott. Magyarországon a címről a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV tv. 32. § (1) bekezdése ad tájékoztatást. E szerint annak, aki főiskolai, illetve egyetemi tanári címmel rendelkezik, és nyugdíjazására tekintettel foglalkoztatását megszüntetik, a szenátus adományozhatja oda a címet.

A professor emeritus címmel járó jogokat, oktatási és más kötelezettségeket, juttatásokat, azok időtartamát a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszerében kell meghatározni.

Ez tehát azt jelenti, hogy ezeket az egyetemek/főiskolák maguk szabályozhatják. A professor emeritusok a címmel például segítik az egyetem nemzetközi kapcsolatainak ápolását, fejlesztését. Tanácsaikkal, véleményükkel támogatják az egyetem, a kar, valamint a tanszék vezetőinek munkáját.

A Metropolitan Egyetem 2021-es szervezeti és működési szabályzata szerint a professor emeritusok díjazásának mértéke havonta a költségvetési törvényben rögzített, az egyetemi tanári munkakör garantált illetményére megállapított összeg 30 százaléka, de legalább bruttó 100 ezer forint.

A Debreceni Egyetemen a 2022. augusztusi díjazási dokumentum szerint a professor emeritusoknak havi bruttó 130 ezer forintos juttatás jár. A Semmelweis Egyetem tavalyi működési szabályzata szerint havi 131 200 forintos tiszteletdíjat fizettek ezért a magas rangú címért, vagy ha a mindenkor hatályos költségvetési törvényben az egyetemi tanári munkakör első fizetési fokozatának garantált illetményére megállapított összeg 25 százaléka ezt meghaladta, akkor azt az összeget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!