Az energiaügyi miniszter Paks II.-ről és kis moduláris atomreaktorok telepítéséről beszélt

2023. június 26. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Világgazdaságnak beszélt azt ország energiahelyzetéről. Ebben kijelentette, hogy a magyarországi energiaellátás 76 százalékban függ az importtól, az uniós átlag ehhez képest 71 százalék.

„A teljes energiafüggetlenség megvalósíthatatlan, nem is várható el egy olyan földrajzi adottságokkal, természeti erőforrásokkal rendelkező országtól, mint a mienk, de a kitettségeket csökkentenünk, az önellátási képességeket erősítenünk kell”

– állapította meg.

A kormány részéről megvan a szándék a szélerőművekre, de vitában állnak az Európai Unióval. Azt el szeretnék kerülni, hogy Magyarország ipari tájjá változzon.

A szénerőmű már egyáltalán nem opció, míg a Mátrai Erőműre addig szükség lesz, amíg meg nem épül a három új gázüzemű blokk, az egyik éppen a visontai telephelyen.

A nagy nyomású gőzről is beszélt, egy második Izland-víziójáról, mert ha a nagy nyomású gőzt ráengedik a turbinalapátokra, abból is megvalósulhat az áramtermelés.

„A paksi atomerőmű négy, egyenként 500 megawattos blokkból áll, Paks II. kétszer 1200 megawattos lesz” – állította. Kis moduláris reaktorok (SMR) telepítéséről is szót ejtett, egy ilyen Kelet-Magyarországra is kerülhetne, de ez csak 2030 tájékára várható.

Lantos Csaba a Telex podcastjában is elmondta álláspontját a hazai szélerőművekről, a vízi erőművekről, a cseppfolyósított földgázról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!