Kellékeket loptak el Yoko Ono exének kiállításáról, a Magyar Nemzeti Múzeumból

2023. június 26. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hatból három kellék is eltűnt Yoko Ono volt párjának képei mellől a Magyar Nemzeti Múzeumból, írja a Blikk. A lapnak maga a művész, Havadtőy Sámuel számolt be arról, hogy a Kulturális migránsok címmel rendezett kiállításon mindegyik képe két verzióban látható: a második alkotás elé a művész egy fedelet illesztett, amit a látogatók el- és visszahúzhatnak. Havadtőy ehhez hat darab, úgynevezett raklit tett ki, ezekből tűnt el a kiállítás megnyitójának másnapján három darab.

Sam Havadtoy a Hommage – Kulturális migránsok című kiállításának sajtóbejárásán a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. június 21-én – Fotó: Mónus Márton / MTI
Sam Havadtoy a Hommage – Kulturális migránsok című kiállításának sajtóbejárásán a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. június 21-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

„Azért bosszant ez igazán, mert az ember két évet tölt el azzal, hogy valamit megmutasson, megértessen a látogatókkal, és elgondolkodtassa őket azon, mennyire vagyunk nyitottak valójában más kultúrákkal szemben. És akkor néhányan nem finoman, tisztelettel bánnak a művekkel, hanem erősebben húzzák, csapkodják a fedeleket, ráadásul ez a három rakli is magántulajdonba került valahogy” – mondta a Blikknek a művész. A raklik eltűnése miatt a tárlaton most már csak a túravezetők kezelhetik a képeket. Havadtőy Sámuelnek van egy tárlata a budai Várban is, ott egy aranyozott kilincset rongálták meg, ami nélkül szerinte nem teljes a kiállítás.

„Sajnos a világ minden táján vannak olyan emberek, akik nem nyitottak vagy nem eléggé tisztelik mások alkotását” – mondta Havadtőy. Arról is beszélt a lapnak, hogy szétválásuk óta nem beszélt Yoko Onóval, de John Lennonnal közös fiával, Sean Lennonnal tartja a kapcsolatot, mert 25 éves koráig ő nevelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!