Hónapok óta hiány van a Ménière-betegek gyógyszeréből

2023. június 25. – 23:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapok óta hiánycikk a Ménière-betegek gyógyszere – derült ki az RTL híradójából.

A súlyos rohamokkal járó fülbetegség gyógyíthatatlan, de gyógyszerrel szinten tartható. A csatornának nyilatkozó beteg szerint számukra ez ugyanolyan létfenntartáshoz szükséges gyógyszer, mint a cukorbetegeknek az inzulin. Ha nem szedik a felírt készítményt, akkor a betegek állapota csak romlik.

A készítményeket viszont alig lehet beszerezni Magyarországon, a betegségben szenvedők azt állítják, a környező országokban könnyebb a gyógyszerhez jutni, mint itthon. Egy neve elhallgatását kérő nő szerint a legutolsó adag gyógyszeréért 100 kilométert utazott. Egy másik megszólaló szerint a gyógyszertárak is csak ígéreteket tesznek.

A megkérdezett patikus szerint néhány havonta kapnak a Ménière-betegeknek szükséges gyógyszerből, egyik nagykereskedésnél sincs.

A Magyar Gyógyszerészkamara Békés vármegyei szervezetének elnöke szerint nem csak a Ménière-betegek vannak ilyen helyzetben, hanem más fontos orvosságokból is hiány van. Egyes antibiotikumok, inzulinok és fájdalomcsillapítók is hiányoznak a polcokról.

A Gyógyszerészeti Intézet azt közölte, hogy a gyártók szerint őszre rendeződhet a helyzet. Szerintük az orosz–ukrán háború és az energiaárak is gondot okoznak az ellátás szempontjából, de az nem derült ki, hogy más országokban miért nincs hiány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!