Eltemették Tellér Gyulát, Orbán Viktor búcsúbeszédében a magyarság egyediségét hangsúlyozta

2023. június 24. – 15:09

Eltemették Tellér Gyulát, Orbán Viktor búcsúbeszédében a magyarság egyediségét hangsúlyozta
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton eltemették Tellér Gyula szociológust, miniszterelnöki megbízottat, Orbán Viktor tanácsadóját az Óbudai temetőben, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott, írja az MTI. A gyászszertartást Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Osztie Zoltán katolikus plébános tartotta.

Tellér Gyula bajtárs, barát és mester, ami a gyászban megjelenik, azok nem az önsajnálat könnyei, egyszerűen csak a nagy harcost hiányoljuk – mondta Orbán Viktor búcsúbeszédében. A miniszterlenök szerint sok milliónyi becsületes magyar nem tudja, micsoda erők küzdelmei, malomkövei között élik életüket, csak néhányan tudják, értik, mi miért történik velünk és hazánkkal.

„Tellér Gyula ide, ebbe a körbe, hozzánk, a harcosok klubjához tartozott, ezért volt a bajtársunk. A harc, amit vívunk jó harc, és bár nem tudjuk, mikor lesz vége, mindennap örülhetünk megnyert csatáknak”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ha valaki magyarnak születik, akkor egy egyedi és különleges nemzethez tartozik, „olyan nyelven és észjárással kommunikál, olyan igazságok és törvények szerint rendezi be az életét, amelyek csak ránk jellemzők”. Ha magyarnak születtél, akkor egy veszélyeztetett fajtához tartozol, amelyet annyian, annyiféle módon, és olyan hosszú időn keresztül akartak beszántani, hogy „már a puszta létünk is politikai állásfoglalás” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnököt Tellér Gyula mindig kendőzetlenül figyelmeztette a nemzeti érdekre és annak képviseletére. „Az emléked és a példád segítsen bennünket, hogy ne essünk önsajnálatba.”

A temetésen ott volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, Stumpf István volt miniszter, alkotmánybíró, Hoppál Péter kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztos és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő.

Tellér Gyula május végén halt meg 88 éves korában. Tellér tagja volt a rendszerváltás parlamentjének, az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ országos listájáról szerzett mandátumot. Az 1994-es országgyűlési választáson már indult, és még ugyanebben az évben kilépett az SZDSZ-ből. 1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának volt az egyik alapítója, illetve 1996-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja lett. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált elnökségi tagja volt – írja a Magyar Nemzet.

Az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának volt a vezetője. 1999-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává nevezték ki. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett mandátumot. 2010 óta Orbán Viktor tanácsadója volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!