Várhelyi Olivér: Ukrajna és Moldova jól halad az uniós tagság felé vezető úton

2023. június 23. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna és Moldova jól halad az uniós tagság felé vezető úton – jelentette ki Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa, aki az uniós miniszterek előtt ismertette az erről szóló időközi jelentést, írja a hvg.hu. A lap beszámolója szerint Várhelyi kiemelte, hogy Ukrajna jó eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén. Most az a feladata, hogy „hiteles büntetőeljárásokat és ítéleteket indítson, és biztosítania kell a korrupció elleni folyamatos küzdelmet”.

Az egyes országok eredményeit részletezve Várhelyi azt mondta, hogy Ukrajna a hét feltétel közül kettőben „jó előrehaladást” ért el: az igazságügy és a média reformja terén. További tennivalók vannak még a korrupcióellenes küzdelem, az oligarchizáció elleni küzdelem, a pénzmosás, valamint a nemzeti kisebbségek védelme terén az oktatásban és a közéletben.

Moldova a kilenc lépésből hármat már teljesített: az igazságügyi reformot, a civil társadalom bevonását a döntéshozatalba és a kiszolgáltatott személyek jogainak védelmét, írja a Hvg. Grúzia a hivatalos tagjelölti státusz elnyeréséhez szükséges 12 feltételből hármat teljesített, köztük a nemek közötti egyenlőséget biztosító reformokat.

Várhelyi Olivér a Guardian beszámolója szerint azt is mondta, hogy a két országnak a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt „teljesítenie kell” a vállalásokat.

Moldova és Ukrajna hivatalosan éppen egy éve kapta meg a tagjelölti státuszt az Európai Unióról, erről itt írtunk bővebben akkor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!