Dögmeleg van, minek szén-monoxid-érzékelő? Mert szén-monoxid nyáron is van

2023. június 22. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán kisebb riadalom támadt a Telex szerkesztőségében, amikor az egyik mosdóban délután egy körül hangosan sípolni kezdett a szén-monoxid-érzékelő. Mielőtt pánikba eshettünk volna, szerkesztőségi titkárunk, Zsófi már hívta is a tűzoltókat, akik telefonon utasítottak minket, hogy azonnal nyissunk ki minden ablakot és hagyjuk el az irodát. Laptopostul kitelepültünk a lépcsőházba, a híreket kicsit onnan írtuk. Pár perc múlva hallottuk is a szirénát, három tűzoltó berongyolt, enyhe CO-szintet mértek, mindent elzártak, majd mentek tovább a dolgukra. Mi meg dolgoztunk tovább.

De miért riaszt be nyáron a szén-monoxid-érzékelő?

Röviden: azért, mert a szén-monoxid nem igazán válogat az évszakok között.

A katasztrófavédelem is arra figyelmeztet a Facebook-oldalán, hogy hiába hiszi mindenki, hogy a szén-monoxid-para téli jelenség, amire csak a fűtési szezonban kell figyelni, valójában ugyanakkora veszélyt jelent nyáron is.

Ha ugyanis nyílt tüzelésű kazánunk van, ami egy szellőzés nélküli helyiségben helyezkedik el, vagy nincs az ablakokba légbevezető beszerelve – nos, akkor indokolt a szén-monoxid-érzékelő nyáron is.

Ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítő gondoskodik a meleg vízről, nyáron is működtetni kell az érzékelőt!

Hogy miért? A katasztrófavédelem erre is ad magyarázatot:

„A hőségben a ház kéményének a belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, ezért az egyébként tökéletesen működő kéményeknél is légdugó alakulhat ki. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfelé törekvő füstgázt, az visszaáramlik a lakásba, ekkor pedig szén-monoxid keletkezik” – írják.

Ezt a magyarázatot adták a Telex szerkesztőségébe kiérkező tűzoltók és a gázművek munkatársai is. Nem szabad félvállról venni: a gázkészüléket addig nem használhatjuk, amíg a kéményseprő fel nem méri a kéményt, a gázszerelő pedig csak akkor jöhet ki újra, ha a szakvélemény biztonságosnak ítéli a visszakapcsolást.

A katasztrófavédelem azt írja, idén már 516 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés miatt, ebből 75 júniusban történt. Lehet fokozni: ebből 17 eset az elmúlt két napban. Tíz embert ráadásul kórházba is kellett szállítani.

A szén-monoxid különösen alattomos: ha ugyanis nem sípol az érzékelő, észre sem vesszük, hogy szivárog, ami hamar rosszulléthez, sőt, akár halálhoz is vezethet.

A biztonság három feltétele: a karbantartott készülékek, funkcióját betöltő égéstermék-elvezető és egy életmentő szén-monoxid-érzékelő – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!