Átalakítják a babaváró hitelt, a városokban megszűnik a csok

2023. június 22. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdai ülésen áttekintette a családtámogatási rendszert, Gulyás szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millióra. Január 1-től viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot 2024. január 1-től 2025. január 1-ig, ami alatt még a gyermeket váró 30–40 év közti nők is jogosultak lesznek erre.

A csok szabályait is az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják. A miniszter szerint a csok jelenleg a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban, ahol drágábbak az ingatlanok már nem, itt csökkentek az igénylések.

A csok falun marad továbbra is, keretösszegeit megemelik legalább 50 százalékkal, de a városi csok (5000-nél nagyobb településeken) viszont megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni.

Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a csok összege: egy gyermek esetén már 1 millió forint jár új családi ház vásárlása vagy építése esetén, két gyermek esetén 4 millió forint, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz.

A meglévő lakások korszerűsítésénél az elv megmarad, hogy a támogatás felét lehet erre felhasználni. 2024. január 1-től egy gyermek után 500 000 forintra, kettő gyermeknél 2 millió forintra, három gyermek után 7,5 millió forintra nő. Az változatlan, hogy az áfát 5 millió forint értékig lehet csökkenteni 5 százalékosra.

Az 5000 feletti településekre Csák János minisztériuma, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fog új rendszert kidolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!