Az oroszok hősi katonai emlékművet avattak hétfőn a Fejér megyei Csákberényben

2023. június 20. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz Nexta Twitter-oldalán jelent meg egy kép, amely szerint Magyarországon átadtak egy felújított szovjet hősi emlékművet hétfőn, de a posztban nem szerepelt, hogy pontosan hol történt az eset. Elég vadnak tűnt a dolog, de a Hvg.hu végül először megtalálta az orosz TASZSZ hírügynökség beszámolóját arról, hogy hétfőn Csákberényben valóban felavattak egy, a második világháborúban elesett szovjet katonákért emelt emlékművet, sőt, a lap elérte telefonon a település polgármesterét is.

Bár a településen van egy elesett magyar páncélosok emlékműve, a fenti obeliszkről nem igazán van elérhető információ. Végül Vécsei László csákberényi polgármester mesélte el a Hvg.hu-nak, mi is történt.

„A hír igaz, de semmi közünk hozzá”

– fogalmazott a polgármester, akinek elmondása szerint az emlékmű helyén a második világháborút követően felállítottak már egy szovjet emlékművet, de az teljesen romos állapotba került, és végül el is bontották. Az orosz követség katonai emlékművekkel foglalkozó osztálya aztán tavaly, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és kitört a háború, mégis bejelentkeztek, hogy felújítanák az emlékművet.

A polgármester szerint ő a háború miatt ezt nem igazán tartotta időszerűnek, de végül az orosz fél mindenkitől függetlenül megcsinálta. És ezt meg is tehetik – tette hozzá a polgármester.

Az orosz hírügynökség beszámolójában egyébként arról írnak, hogy a helyi önkormányzattal a tárgyalások évekig tartottak és rendkívül nehézkesen mentek. Az orosz honvédelmi minisztérium katonai emlékművekkel foglalkozó munkatársa azt nyilatkozta, hosszadalmas folyamat volt, mire eljutottak ide, a két ország kétszer is tárgyalt erről kormányközi bizottsági üléseken, de az is nehezítette a dolgot, hogy az emlékmű egy nemzeti park területén van. De végül fontosnak tartotta megjegyezni, hogy köszönettel tartoznak a magyar hatóságoknak. Az orosz katonai attasé megjegyezte, azt szeretnék, ha minden szovjet katonának állított emlékmű ilyen állapotban lenne.

Az itt eltemetett 13 szovjet páncélos többsége ugyanazon a napon halt meg, 1945. március 16-án.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!