Gulyás Gergely szerint uniós forrás nélkül is jelentősen megemelik a pedagógusok bérét

2023. június 19. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

A pedagógusok béremelése nem pártszimpátia kérdése, az az ország érdeke, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV Bayer Show című műsorában. A 24.hu számolt be a vasárnap este sugárzott műsorban elhangzottakról.

Gulyás relatívnak nevezte a tanári fizetések elértéktelenedését, azok kiegyenlítésére két lehetőséget látott. Azt mondta, gyorsabb lenne az uniós pénzzel, de ha azok nem érkeznek meg, akkor is megemelik a tanárbéreket ebben a ciklusban, csaknem 50 százalékkal. „Minden évben 10 százalékkal akkor is emelünk” – hangsúlyozta.

Délelőtt fél tizenegytől Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kormányinfót tart, a téma várhatóan akkor is szóba kerül majd.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára májusban azt mondta: a kormány azt vállalta, hogy három év alatt 75 százalékkal növeli a pedagógusok bérét. Ezt az első időben elsősorban uniós forrásból, utána pedig magyar forrásból valósítják majd meg. Körülbelül 800 milliárd forint uniós és 5600 milliárd forint költségvetési forrást használnak fel a célra 2030-ig.

Több mint egy éve tüntetnek civilek, tanárok és diákok az oktatás helyzetének javításáért. Számtalan békés demonstráció, élőlánc és hídfoglalás után sem tűnik úgy, mintha a kormány komolyan foglalkozna a problémával. Kirúgtak viszont több tanárt is, akik polgári engedetlenségben vettek részt, és megszületett a státusztörvény tervezete, ami tovább rontaná a tanárok helyzetét. Pénteken és szombaton 18 órán át tárgyalt a parlament a jogszabályról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!