Tízmilliárd forintnyi uniós támogatásból népszerűsítette az állam a programozást, de a nagy részéről nem lehet tudni, mire ment el

2023. június 19. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

9,8 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert egy állami szerv arra, hogy népszerűvé tegye a fiatalok körében a programozást, az eredmények viszont nem túl látványosak, ráadásul az sem ismert, hogy az elnyert támogatás nagy részét mire költötték el – írja a G7.

A közel tízmillárd forintos uniós támogatást a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) nyerte el. Összehasonlításképpen: a kormány a teljes magyar felsőoktatásra 570 milliárd forintot költött el 2020-ban.

A költségkeret 2016 szeptembere és 2022 decembere közötti időszakra, tehát kicsit több mint öt évre vonatkozik, így éves szinten 2 milliárd forintot tesz ki.

És hogy pontosan mire költöttek el ennyi pénzt? Hiába küldött erre vonatkozó kérdéseket a G7-t a KIFÜ-nek, nem kaptak választ, ahogy a közérdekű adatigénylésüket is elutasították arra hivatkozva, hogy nem minősülnek adatkezelőnek (ami a projekt felelőseként érdekes érvelés).

Bár nehezen átlátható, hogy pontosan mire költötték el a támogatást, a Programozd a Jövőd! elnevezésű projekt honlapja és a nyilvánosan elérhető szerződések alapján azért nagy vonalakban rekonstruálható, hogy milyen tevékenységekre és mennyi pénz ment el.

Amiről tudni lehet, hogy mire költötték el (nettóban):

  • debreceni és budapesti digitális élményközpont: 370 millió forint
  • győri központ: 148 millió forint
  • zalaegerszegi központ: 378 millió forint (ez a honlapon nem szerepel, szerződést viszont kötöttek rá)
  • Enet Kft. munkaerőpiaci felmérés: 90 millió forint
  • Meló-Diák gyakornok program: 183 millió forint
  • Schönherz Iskolaszövetkezet gyakornok-közvetítés: 125 millió forint
  • Brightly Kft. kommunikációs szerződése: 336 millió forint (ezt valamiért a Rogán-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal kötötte meg, nem a KIFÜ)

És amiről a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján nem lehet tudni, hogy mire költötték el: 8170 millió forint.

A G7 azt írja, az uniós forrásokból 6,8 milliárdot előlegként, 1,2 milliárdot számlák alapján fizettek ki.

A projekt sikerességére az informatikai képzésre jelentkezők számából lehetne következtetni. Ez 2019-ig emelkedett, utána kis visszaesés volt tapasztalható. 2021-ben 11 567 fiatal jelentkezett informatikai képzésre, közülük 6757-en nyertek felvételt állami finanszírozású férőhelyekre. Ez viszont – mint arra a G7 is felhívja a figyelmet – rengeteg tényezőnek köszönhető, többek között annak a globális jelenségnek is, hogy a fiatalok egyre jobban érdeklődnek a digitális szakmák iránt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!