Orbán Viktor most éppen azért gyalázza az EU-t, mert túl lassan bővül

2023. június 16. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlan és szégyenteljes, hogy milyen lassan halad az Európai Unió bővítési folyamata – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Tiranában, miután megbeszélést folytatott Edi Rama albán kormányfővel. Emlékeztetett arra is, hogy Albániának 13 évbe telt, mire megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val – írja az MTI tudósítása.

Orbán szerint Európának kizárólag a Balkánon van gazdasági növekedési tartaléka, és a saját versenyképességének fenntartása érdekében is gyorsítani kell a térség integrációját. Magyarország, ahogy eddig is, határozottan támogatja Albánia csatlakozási folyamatát – mondta a miniszterelnök.

Orbán gondolatmenete szerint:

  • Európát is súlyosan érintő átrendeződések zajlanak a világgazdaságban
  • A régió versenyképessége romlik a globális színtéren
  • Gazdasági és biztonsági értelemben is meg kell erősíteni Európa térségét
  • Ebben az összefüggésben lehetőségként kell tekinteni Albánia és a Nyugat-Balkán integrációjára
  • Hiszen az Európai Unióba jelenleg is Közép-Európa viszi be a dinamikát

Nyugat-Európában azonban még mindig nem uralkodó az a meggyőződés, hogy a bővítés segíti az integrációt, ezért a kérdést napirenden kell tartani, „tovább kell dolgozni” Albánia tagságáért is – közölte.

Edi Rama elmondta, hogy „Orbán Viktor régóta hisz Albániában”, a legutóbbi budapesti találkozójuk óta az együttműködés „új irányt vett”, és külön méltatta, hogy Orbán Viktor a fő előmozdítója a magyar befektetéseknek Albániában. Rama szerint a magyar jelenlét különösen a távközlés és a bankszektor területén kiemelkedő – itt megemlítette a 4iG Nyrt. és az OTP Bank tevékenységét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!