Gimnazista fiúkat zaklatott egy győri bencés szerzetes a 90-es években, most küldték el az egyháztól

2023. június 16. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Elbocsátották a rendtől azt a győri bencés szerzetest, aki gimnazista fiúkat zaklatott szexuálisan még a 90-es években a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, írja a Szemlélek Magazin. A lap szerint az esetekről a Szent Mór Bencés Perjelség tájékoztatta a nyilvánosságot, a közösség tagjai bocsánatot kértek mindenkitől, akinek fájdalmat okozott az ügy.

A bencések tájékoztatása szerint 2018 májusában kapott arról több bejelentést a Magyar Bencés Kongregáció apátja, Hortobágyi T. Cirill, hogy az 1990-es évek közepén a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban az egyik szerzetestanár zaklatta a fiatal fiúkat, sorozatos érzelmi, hatalmi és szexuális bántalmazást követett el.

Az egyházi elöljáró még abban a hónapban vizsgálóbizottságot állított fel. Az általuk meghallgatott vallomások arról tanúskodtak, hogy az akkor még állandó bentlakásos rendszerben működő fiúgimnáziumban több fiatalkorú sérelmére elkövetett szexuális zaklatások bűncselekményei valósultak meg. A meghallgatott személyek minden esetben egy bántalmazót neveztek meg. Az áldozatok mellett a tanúk meghallgatása is hihető módon támasztotta alá a bejelentések tartalmát.

A 90-es években történt gyermekbántalmazási ügyek kivizsgálásába a Vatikánt is bevonták, és annak ellenére, hogy a konkrét bűncselekmény már elévült, a Győri Egyházmegyei Bíróság ítélete alapján a szerzetest elbocsátották a bencés rendből és az egyházi szolgálatból is. A döntés idén áprilisban lett teljes egészében jogerős, írja a Szemlélek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!