Medián: Utoljára 2009-ben érzékeltek a mostaninál nagyobb gazdasági romlást a magyarok

2023. június 15. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Mélyponton a gazdasági helyzet megítélése, és továbbra is abszolút többségben vannak azok, akik szerint „általában véve” rossz irányba mennek a dolgok – írja a Medián legfrissebb kutatásában, amit a Hvg360 közölt.

A HVG megbízásából készített felmérésből kiderült, hogy a választók 72 százaléka azt érzi, hogy az ország gazdasági helyzete romlott az elmúlt egy évben. A negatív helyzetértékelés jelentős mértékben megugrott: a koronavírus-járvány kirobbanása előtt csak 30 százaléknyian látták ilyen rossznak a helyzet. 2009-ben viszont borúlátóbbak voltak az emberek, az akkori válság következményeként 92 százalék érzékelte a gazdasági helyzet romlását.

A romló gazdasági helyzet meglátszik a kormány értékelésén is: 27 százalék gyengének tartja az Orbán-kormány teljesítményét, 25 pedig nagyon gyengének minősítette.

Kormányváltást a felmérés szerint jelenleg minden második választópolgár szeretne, 38 százalék viszont továbbra is a mostani kormányra voksolna. Nagyobb arányban szeretnének változást azok a háztartások, amelyek romló körülményekről számoltak be – de az ő 26 százalékuk továbbra is a Fidesz–KDNP-re szavazna. Egy kérdésben viszonylagos egyetértés mutatkozik: az ország EU-tagságát a megkérdezettek négyötöde támogatja.

A felmérést május 26-a és 31-e között készítette a Medián, 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. Hibahatár a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

A kutatás felhívja a figyelmet, hogy a legutóbbi választáson összefogva induló pártok együttes támogatottsága továbbra is 10 százalékponttal elmarad a Fideszétől a választani tudó szavazókorú népesség körében. Az ellenzéki pártok közül jelenleg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a második legnépszerűbb a DK mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!