Eszébe se jusson megzavarni a tiszavirágzást, súlyos büntetést vonhat maga után

2023. június 14. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Általában június közepén kezdődik a tiszavirágok utolsó és legfontosabb napja, a tiszavirágzás. A védett kérészfaj ilyenkor kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon. A tiszavirág sajnos Európából szinte teljesen eltűnt már, Magyarországon azonban még mindig megfigyelhető a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján, például a Körösön és a Bodrogon. A tiszavirág természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

A rendőrség a faj megvédése érdekében most közleményt adott ki, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő elpusztítás, az élő és az elhullott egyedek gyűjtése, és a rajzás megzavarása.

Mint írják, a természet védelméről szóló törvény alapján

  • szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki akár csak egy egyedét elpusztítja.
  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, a természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ahogy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető hajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
  • A védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához a felügyelőség engedélye szükséges.
Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A tiszavirágok megvédése érdekében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható pontosan a kérészek tömeges rajzása, és ebben az időszakban ellenőrzést végeznek a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együtt.

Mint írják,

„a Tisza virágzása gyönyörű látványt nyújt. Vigyázzunk rá! Mindenki érdeke, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!