Nem telefondoktor, de jobb, mint a Google – a Semmelweis Egyetem új applikációval segíti a kisgyermekes szülőket

2023. június 14. – 16:25

Nem telefondoktor, de jobb, mint a Google – a Semmelweis Egyetem új applikációval segíti a kisgyermekes szülőket
Dr. Krivácsy Péter, Orbán Gábor és Merkely Béla az app bemutatóján – Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatták a Semmelweis Egyetem ingyenes, gyermekbetegségekkel kapcsolatos tünetellenőrző applikációját, a Semmelweis HELP-et. Az app kifejlesztését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta, az eszközt bemutató sajtótájékoztatón Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója is részt vett. Az eszköz készítői a jövőben tovább bővítenék a már most több mint 220 gyerekbetegség tüneteit tartalmazó applikációt.

Mi ez?

Illetve mi nem: „Ez nem egy telefondoktor” – hangsúlyozta Dr. Krivácsy Péter, a projekt orvosszakmai vezetője. A Semmelweis HELP nem mesterséges intelligencia alapú, nem ad diagnózist, és nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást sem. Amit tud: tanácsot adni a szülőknek, amikor el kell dönteni, elinduljunk-e az ügyeletre, hívjuk-e a 112-t, vagy csak várjuk meg a gyermekorvos rendelési idejét, miközben abban is segítséget nyújt, hogy hogyan enyhíthetjük otthon a tüneteket. „A Semmelweis HELP megbízható döntéstámogatást nyújt, gyorsan elérhető, laikusok számára is érthető releváns információkkal” – mondják róla a készítői.

A teljes egészében a magyar ellátórendszer szabályaira, a magyar sajátosságokra szabott tünetellenőrző algoritmus a Semmelweis Egyetem szakemberei által létrehozott tudásbázisból dolgozik. Hazai viszonylatban egyedi alkalmazás, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is ellenőrzött és validált. Az applikációban megadott anonim adatok az egyetem tudományos munkáját fogják támogatni.

A projekt a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával valósult meg, arra kérdésre, hogy mennyiből, Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója azt válaszolta, a cég három évre biztosítja az app működéséhez szükséges költségek nagyjából felét, ami évente „több tízmilliós” tételt jelent. Az egyetem hasonló összeggel támogatja a fejlesztést.

„A Semmelweis Egyetem három fő tevékenysége az oktatás, a kutatás és a lakossági edukáció” – fogalmazott Merkely Béla, aki szerint a lakosság egészségtudatosságát támogató programoknak is kiemelt figyelmet biztosítanak az egyetemen,

„hogy ne csak a születéskor várható élettartam növekedjen Magyarországon, hanem az egészségben megélt évek száma is”.

Mire jó?

Talán mindenkivel előfordult már, hogy a magán, vagy épp a gyerekén tapasztalt tünetek értelmezéséhez a Google segítségét próbálta meg igénybe venni.

Hogy mennyire jellemző ez a magatartás, jól mutatja az EUROSTAT statisztikája is: az Európai Unióban a lakosság több mint 50 százaléka keresett online egészségügyi információt. Magyarországon ez az arány még magasabb, körülbelül 70 százalék ilyen módon keres információt.

A probléma ezzel az, hogy az interneten rengeteg, többnyire ellenőrizetlen információ kering, így akár teljesen félrevezető diagnózisokkal is találkozhatunk. Amikben aztán vagy megbízunk, vagy nem, kritikus pillanatokban viszont egyáltalán nem mindegy, dezinformációra támaszkodunk, hogy megbízható, ellenőrzött forrásra.

„Egyáltalán nem mindegy, milyen információforrást biztosítunk a lakosság számára. Kijelenthetjük, hogy az egészségünkkel kapcsolatos, megfelelő helyről szerzett információ akár életet is menthet” – hangsúlyozta Kovács Eszter, a Semmelweis HELP ötletgazdája.

„Amikor a dezinformáció vírusként terjed az online térben, akkor a magunk eszközeivel, például hiteles egészségügyi tematikájú videókkal, cikkekkel, vagy épp a Semmelweis applikációval kell felvenni a harcot vele” – tette hozzá Merkely.

Ezt erősítette Orbán Gábor is. „A technológiai fejlődésnek van egy olyan hozadéka, hogy a betegek egyre tudatosabbak, egyre jobban felkészülnek, gyakran már kész megoldással érkeznek az orvosi rendelőbe. Viszont a széles körben terjedő információk ellenőrzése egyre nehezebb” – mondta. Szerinte a Semmelweis Egyetem elkötelezett az információ hitelessége mellett, ezért is támogatta a projektet a Richter Gedeon is.

Hozzátette, szerinte az alkalmazásból nemcsak a szülők, de az egészségügyi dolgozók is profitálhatnak.

Az alkalmazás ugyanis abban az esetben is segítséget nyújthat a szülőknek, amikor azon hezitálnak, elinduljanak-e a lázas gyerekkel az ügyeletre vasárnap este, vagy várják meg a hétfői rendelési időt.

„Céljaink között szerepelt, hogy a háziorvosi és ügyeleti kapacitás terheltségén enyhítsünk. Hogy ne a sürgősségi betegellátásban jelentkezzenek azok az ütemezhető, ambuláns panaszokkal a páciensek, amikkel a háziorvost is felkereshetnék, ugyanakkor a kritikus állapot minél előbb felismerésre kerüljön, és ezáltal növeljük a betegbiztonságot is” – magyarázta Kovács.

Hogy működik?

Jelenleg több mint 220 betegség tüneteit tartalmazza, de a tervek szerint folyamatosan bővítik majd. Az applikáció emellett automatikusan tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről. Krivácsy viszont hangsúlyozza, fontos, hogy a szülők higgadtan és körültekintően használják az alkalmazást, hiszen „a betegségek nagyon egyéniek tudnak lenni”.

„Nem ugyanazok a tüneteink, más a betegségünk megélése. Az is más, hogy hogyan, milyen szavakkal fejezzük ki, amit érzünk. Gyerekeknél ráadásul a szülői aggodalom is bizonytalanságot okoz” – hangsúlyozza.

Az applikáció ezért több „biztonsági sorompót” is tartalmaz, amik segítenek a szülőknek minél pontosabban meghatározni a tüneteket. Ez azért fontos, mert egy érzelmileg terhelt szituációban, amikor ráadásul a háttérinformáció sem magabiztos, sok szülőnek nehezére eshet pontosan leírni, milyen tüneteket tapasztal a gyerekén. Az appon keresőszavakkal is ellenőrizhetjük a tüneteket, de akár testrészek szerint is kiválaszthatóak. A megadott tünetek után az alkalmazás algoritmusa több kérdést is feltesz (testhőmérséklet, fájdalom szintje stb.), ezután pedig több lehetséges kórképet is javasol, valamint az azonnali teendőt is megadja – például kezeljük otthon, forduljunk orvoshoz, vagy azonnal induljunk az ügyeletre. Minden kórképnél részletezi az adott betegség tüneteit, ami arra is lehetőséget ad a szülőknek, hogy mérlegeljék, valóban ezeket a tüneteket produkálja a gyerekük, vagy nem. Emellett általános kezelési útmutatót is ad az app, és edukációs tartalmakat is tartalmaz. A weboldalon pedig egy tudástár is elérhető, amely ábécérendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve.

Kovács Eszter – Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex
Kovács Eszter – Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

Amit maguk a fejlesztők is hangsúlyoznak: az applikáció nem ad (hiszen nem is adhat, csak az orvos) százszázalékosan megbízható diagnózist. Ez nemcsak azért lenne nehéz, mert a laikus szülők által megadott tünetek pontatlanok lehetnek, nehezíti a tünetek azonosítását az is, hogy a szülő nem magán tapasztalja azokat, hanem a gyereken.

Egy hároméves vagy akár kisebb gyerek pedig egyáltalán nem biztos, hogy meg tudja fogalmazni, pontosan hol és milyen szintű fájdalmat érez az adott pillanatban. Az „anya, nagyon fáááj” azonosítására pedig még a gondos kutatómunkával, orvosok által összeállított Semmelweis HELP sem képes.

Az viszont biztos, hogy megbízhatóbb, mint a Google keresője, és kapaszkodót nyújthat azokban a pillanatokban, amikor szükségünk van rá. Akár csak abban is, hogy megnyugtassa az aggódó szülőt, nagy valószínűséggel egyszerű náthával van dolga, nem az internet bugyrai által sugallt sokkalrosszabbal.

Az applikáció május 14-től ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!