Leszóltak a Vatikánból a magyar cisztercieknek, pénzügyi átvilágítást várnak a Zirci Ciszterci Apátságtól

2023. június 13. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

A ciszterci apátság iskoláival kapcsolatos panaszok nyomán a Vatikán vizsgálatot indított a Zirci Ciszterci Apátságnál, aminek eredményeként Bérczi L. Bernát atyát Dallasba helyezték át a vizsgálat idejére. A Válasz Online tényfeltáró anyagában annak járt utána, hogy mi is történt a rendnél. Több forrásuk is megerősítette, hogy a Vatikán főként a zirci pénzügyek visszásságaira kíváncsi, ez lehet az oka annak, hogy nemcsak Bérczi L. Bernátot, hanem Grónai G. Damján gazdasági vezetőt, a Ciszterci Vagyonkezelő Kft. első emberét is felmentették. Úgy tudják, a Vatikán azt várja, hogy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló cég világítsa át az apátság pénzügyeit. A lap információi szerint az alsópapság lesújtva figyeli a történteket.

A több neves gimnáziumot fenntartóként kezelő Zirci Ciszterci Apátságnál azért (is) indulhatott vizsgálat, mert kiverte az iskoláknál a biztosítékot: a menedzsmentjogokat magukhoz vonták, az intézményeknek járó pénzeket pedig központosítva osztották el. A Válasz Online azt írja, hogy az apát legszűkebb stábját jelentő Ciszterci Iskolai Főhatóság megdöbbentő magabiztossággal tartotta vissza egy-egy iskolájától az állam által biztosított támogatások egy részét, ezzel akár a kréta- vagy vécépapír-beszerzéseket is megnehezítve, sőt, megesett, hogy elvonták egyes intézmények saját részlegkiadásaiból (tanterem, tornacsarnok) származó bevételeit is. Közben azonban fenntartották a súlyos veszteségeket termelő sörfőzdét, és bizonyos esetekben politikai körökhöz köthető ingatlanügyekbe is belekeveredtek.

A lap végigvette a konkrét pénzügyi problémákat is, ideértve például azt, ami a szerzetesközösség legnevesebb egységénél, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumnál is előkerült. Itt például az történt, hogy az iskola hat-hét éve jelezte, hogy a mindennapos testnevelést rossz idő esetén csak a folyosón tudja teljesíteni. Aztán született egy sportlétesítmény-fejlesztési koncepció, aminél végül nettó ötmilliárd forint jutott az iskolabővítésre. A 2022-es választások hajrájában aztán ezt át is adták, és az iskola remélte, hogy ha várhatóan nem kapja meg az amúgy neki járó egyházi kiegészítő támogatást az apátsági központtól, akkor majd kiadja a csarnokot. Ehelyett azonban ezt a pénzt sem tarthatták meg, mert azt a központ berendelte. Az intézmény igazgatója, Barlay Bence nem marad távol az oktatást érintő kérdésektől: a napokban a Szemlélek podcastjában élesen fogalmazott a kormány oktatáspolitikájáról is.

Előkerült a cikkben Rétvári Bence államtitkár neve is Drabos Erik Kassziánnal, a legbefolyásosabbnak tartott ciszterci háttéremberrel összefüggésben. Drabos a rendi vállalkozások cégjogi képviselője, emellett pedig a zirci apátság gigaberuházásainak közbeszerzési kapcsolattartója. Drabos emellett 2011 óta igazgatóként is jelen van a Familiare Társadalomszervező Központban, amely az egyik legrejtélyesebb ciszterci egység: pénzügyei eredményei, könyvelése titkos a külvilág számára. A Familiare, írja róla a Válasz Online, az egyház és állam összefonódásának legfőbb bizonyítéka, ugyanis a társadalomszervező központ szerves része a Rétvári Bence környezetéhez sorolt alapítványi hálózatnak.

A történetben különös ingatlanügyek is vannak. Az egyik esetben például 2012-ben az Országgyűlés döntése értelmében a Familiare ingyen kapott meg egy állami tulajdonban lévő, a Balaton-part közelében található siófoki telket „szociális, kulturális, oktatási és hitéleti célokra”. Öt évvel később ugyanehhez az ingatlanhoz további 610 millió forintot kaptak azért, hogy ún. családos központ épüljön rajta. Fel is épült a Szent Bernadett Családi Apartmanház, amit egy Rétvári Bencéhez és KDNP-hez közeli kft. húzott fel az elnyert tender nyomán. A szállóépület a Booking.com szerint piaci alapon bérelhető, de vannak olyanok, akik szerint olykor szociális célokat is szolgál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!