Hiába tiltják, a szállodahajók továbbra is ott fordulnak meg a Dunán, ahol a Hableány-tragédia is történt

2023. június 13. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába hoztak új, szigorú szabályokat, a szállodahajók többnyire továbbra is pont ott fordulnak meg a Dunán, ahol pár éve a Hableány-tragédia történt. Bár a rendőrség büntet, a bírságok összege a jelek szerint nem okoz akkora fejtörést a szállodahajók üzemeltetőinek, hogy felhagyjanak a veszélyes gyakorlattal – írja az Rtl.hu.

2019 májusában tarolta le a Viking Sigyn szállodahajó a Hableány nevű sétahajót a Margit hídnál. A baleset után a Magyar Hajózási Országos Szövetség, illetve más szakmai szervezetek javaslatot fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogyan lehetne még biztonságosabbá tenni a dunai hajózást. Másfél évvel később született meg a javaslatból a szabály, amely előírta a jobbra tartási kötelezettséget, és azt is, hogy a Margit-szigetnél hegymenetben a bal partot (ez a pesti oldal), lefelé pedig a jobb partot kell használni.

Fél évvel később aztán tovább szigorítottak: meghatározták, hogy a 80 méternél nagyobb hajók (ezeket nevezzük szállodahajóknak) menetiránytól függően milyen irányban fordulhatnak meg, és

este 18 és 24 óra között megtiltották nekik a megfordulást a Rákóczi híd és az Árpád híd közötti szakaszon.

Ezt a szabályt viszont sok esetben nem tartják be, és már a Margit híd előtt visszafordulnak – ezzel veszélyeztetve a kisebb hajókat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az Rtl.hu megkeresésére közölte, hogy „a vízi járőrök több alkalommal is intézkedtek az említett szabálysértés miatt. Ilyen esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményeztek.” Ráadásul a 80 méternél hosszabb személyhajók elektronikus hajóhelyzet-meghatározóval és adatközlő készülékkel rendelkeznek, így a rendőrök az őrsön elhelyezett munkaállomáson is ellenőrzik a szabályok betartását.

A helyszíni bírság 5–50 ezer forint, a pénzbírság 5–150 ezer forint között mozog.

Kérdés, hogy a pénzbüntetés mértéke mennyire hatásos az olyan szállodahajók esetében, amelyekre az olcsóbb jegyek is félmillió forint körül alakulnak.

Bár a szállodahajók kitiltása a fővárosból már többször is felmerült, egyelőre nincs napirenden, Budapestnek ugyanis fontos bevételei származnak az áthaladó hajóforgalomból és a turizmusból.

„Fővárosi szempontból nem lehet cél a szállodahajók teljes ellehetetlenítése, azonban – tekintettel a hajók jelentős környezeti és parthasználati terhelésére – a belvárosi szakaszokon a kikötési lehetőségeket racionalizálni, korlátozni szükséges” – közölte az Rtl.hu-val a Fővárosi Önkormányzat.

Egy turisztikai szempontból átlagosnak tekinthető évben hozzávetőlegesen 3200-3500 kikötéssel és közel 420-450 ezer utassal a szállodahajók a fővárosi turisztika meghatározó elemei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!