Új szabályokkal védenék meg a Balaton partját és a strandokat

2023. június 13. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, Lánszki Regő az InfoRádióban arról beszélt, új szabályokkal szigorítanák a Balaton-part beépíthetőségét.

A törvénytervezetet még a nyár elején vagy legkésőbb ősszel terjesztik be a parlament elé, ebből árult el néhány részletet az államtitkár:

  • A Balaton-felvidéken külön védett övezetet határoznak meg.
  • Külön főépítészi tisztséget hoznak létre, valamint megerősítik a helyi és járási főépítészek szerepét.
  • Megtiltják, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati kézben lévő strandokat más övezetbe sorolják. Strand csak zöldterület létrehozása céljából lesz megszüntethető.
  • Állami vagy önkormányzati strandokon biztosítani kell a partszakasz legkevesebb 30 százalékán egy legalább 5 m szélességű közhasználatú parti sétányt.
  • Ahol a part magánkézben van, engedményt biztosítanak: ha valaki egy 20 méteres sávot átad a közhasználat céljára, akkor ha az önkormányzattal megegyezik, jogosulttá válik a saját területén nagyobb beépítést elérni.

„Ami nem a hatályos szabályok szerint valósult meg, ott minden helye megvan a felülvizsgálatnak. Ahol azonban igen, ott megvan a joga az építtetőnek, hogy megvalósítsa és üzemeltesse azt az ingatlant, amire kérte az engedélyt” – mondta Lánszki a már megvalósult beruházások kapcsán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!