Elvághatatlan kötelék és történelmi bűn – így emlékeznek meg a pártok Trianon évfordulójáról

2023. június 4. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ma 103 éve írták alá a trianoni szerződést, amelynek értelmében Magyarországtól elszakították területének és lakosságának kétharmadát. Ez a nap 2010 óta Magyarországon a nemzeti összetartozás napja is egyben. Az évfordulón a pártok és politikusok a „nemzet határtalanságáról” és a „magyarok közti elvághatatlan kötelékről” írnak.

„Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs. Ez a törvény” – emlékezett meg a Fidesz az évfordulóról. Azt írták, hogy „az elmúlt 13 évben bebizonyítottuk a szomszédainknak, ha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az nemcsak nekünk jó, hanem nekik is”. Saját Facebook-oldalán a miniszterelnök Kalmár Pál Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalát osztotta meg, amihez röviden annyit írt: „Összetartozunk!”

Karácsony Gergely főpolgármester a határokon túlnyúló szolidaritást emelte ki: „Nem kérdés, hogy a nemzeti összetartozás határokon innen és túl minden magyarra vonatkozik.” Karácsony és az IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina közös akcióba is kezdtek a nemzeti összetartozás napján: adománygyűjtő akciót kezdeményeztek, aminek keretében az Ukrajnában élő magyaroknak gyűjtenek adományokat.

A Jobbik-Konzervatívok történelmi bűnről írt: „Az igazságtalanság mindig igazságtalanság, őseink szenvedése lelkünkben örök fájdalom, országunk kifosztása, hazánk kisemmizése, valamint nemzetünk gátlástalan kirablása több mint száz év elteltével is a magyarság ellen elkövetett történelmi bűn marad!” Wass Albert sorait idézték: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

A hazaszeretetből nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni – írta közleményében az MSZP. A pártban hisznek abban, hogy a Kárpát-medencében a nemzetek között értelmes párbeszéd lesz, az unió alapértékei érvényesülni fognak. „Hisszük, hogy a Kárpát-medencei magyarság még legalább ezer évig békében és egyetértésben fog élni más népekkel” – tette hozzá Molnár Zsolt pártigazgató.

„Szimbolikus, hogy egyik legnagyobb nemzeti sorstragédiánk idén egybeesik a pedagógusnappal. Hiszen egy lassú Trianon, amiben élünk” – fogalmazott Donáth Anna, a Momentum elnöke. A politikus szerint akkor, 1920-ban egyetlen tollvonással tették tönkre idegen hatalmak egy nemzet jövőjét, most viszont „évről évre, lépésről lépésre fosztja meg a nemzetet jövőjétől az oktatás lezüllesztésével a saját kormánya”.

A Mi Hazánk Deák Ferenctől idézett: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges” – írta a Mi Hazánk Deák sorait egy „Nem, nem soha!” feliratú képhez. Emellett „igazságot követelnek” Magyarországnak.

Június 4-e szimbolizálja a magyar emberek közötti elvághatatlan köteléket is – írták az LMP társelnökei az évfordulóról. „Közösen kell kiállnunk a Kárpát-medencében élő magyarokért, és közösen kell megvédenünk természeti kincseinket.” A párt szerint az „az igazságtalan és minden magyar ember számára fájdalmas diktátum” hazánkat fizikailag szétszabdalta, de lélekben soha nem tudta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!