Szakorvoshiány miatt 9 hónapot kell várni egy ultrahangra a szigetszentmiklósi rendelőintézetben

Legfontosabb

2023. június 2. – 15:34

Szakorvoshiány miatt 9 hónapot kell várni egy ultrahangra a szigetszentmiklósi rendelőintézetben
A szigetszentmiklósi szakorvosi rendelőintézet – Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnálattal értesítjük, hogy ultrahangvizsgálatra előjegyzésünk 2024 márciusáig betelt” – olvasható a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet oldalán. De nem csak ultrahangra nem lehet idénre foglalni a rendelőben: a kardiológia, a tüdőgondozó, a pulmonológia és az ortopédia is érintett. „Szakorvoshiány miatt nőtt meg az előjegyzési idő” – írta a Telex kérdéseire a rendelő vezetője.

A Szigetszentmiklósi Szakrendelőnek több olyan rendelése is van, amire legközelebb idén év végén lehet majd foglalni, de időpontot akkor is csak 2024 első hónapjaira, vagy májusra adnak. Kivételt jelentenek a sürgősnek számító betegek, így például a tüdőgondozó esetén a daganatgyanús, a soron kívüli ellátását igénylők, illetve a műtétre várók is. Azonban ha nincs sürgős indok, akkor várni kell, nem is keveset:

Ezentúl olvasóink arról számoltak be, hogy más rendelésekre sem egyszerű a bejutás, előfordul, hogy a szemészetre több mint fél évet kell várni – ezt a rendelőintézet honlapján is megerősítik – reumatológiára nagyjából három hónap a várakozás, míg vérvételre 3-4 hétnél előbb szintén nem lehet bejutni. A szakrendelő vezetője, dr. Raffay Éva a Telexnek azt írta, hogy „valamennyi szakrendelés meghatározta azokat a kivételeket, amelyek esetében ezen időszakban is adnak előjegyzési időpontot”.

Ultrahang esetében például a daganatgyanús, illetve onkológiai kezelés alatt álló betegek 2 héten belül vizsgálatra kerülnek.

Az intézetvezető hozzátette, hogy a radiológus szakorvos hiány nem új probléma, hiányuk már korábban is problémát okozott.

Ennek az egy intézménynek gyakorlatilag az egész Csepel-szigetet, és a dél-pesti régió több települését is el kell látnia.

Egyes szakrendelések ellátási területéhez 170 500 fő, más szakrendelések (mint pl. az ultrahang) ellátási területéhez 125 000 fő lakos tartozik

– derül ki a szakrendelő vezetőjének válaszából. Egészen pontosan 20 település tartozik a Szigetszentmiklóson található rendelőintézethez, igaz, hogy ezek egy részének csak bizonyos rendelésekért kell idejönniük. De Szigetszentmiklós, Áporka, Délegyháza, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Majosháza, Szigethalom, Taksony és Tököl szinte teljes ellátásáért ez a rendelő felel, ezeknek a városoknak, illetve községeknek a lakosságszáma összesen a 125 ezer fő. Ezentúl van még a maradék tíz település, aminek csak bizonyos rendeléseit látják el itt, így jön ki a 170 500 lakos.

A hosszú várakozási idő, illetve az orvoshiány nemcsak Szigetszentmiklóson és környékén, hanem az ország többi részén, így a kórházakban is problémát okoz. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő március végi adatai szerint csaknem negyvenezren várakoztak valamilyen műtétre a hazai kórházakban. Ekkor a legtöbben szürkehályog-, térdprotézis- és csípőprotézis-műtétre vártak az országban. A kötelező listák mellett a szolgáltatóknak várólistát kell vezetniük a tartósan, 60 napon felül várakozó esetekről is, ezek az úgynevezett kapacitáshiány miatt vezetett várólisták. Ezeken további hatezer páciens van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!