Csúcson a magyar-izraeli barátság, Izrael miatt is vétózott már a magyar kormány az EU-ban

2023. május 31. – 16:42

Csúcson a magyar-izraeli barátság, Izrael miatt is vétózott már a magyar kormány az EU-ban
Eli Kohen és Szijjártó Péter – Fotó: Kovács Attila/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Minden korábbinál erősebbek a politikai és gazdasági kapcsolatok Magyarország és Izrael között, és az energetikai együttműködés lehetőségeiről is tárgyalnak a felek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország együttműködését mindig is a kölcsönös tisztelet jellemezte, hazánk mindig támogatta a zsidó állam jogát az önvédelemhez és a biztonság garantálásához. „Elítéljük mindazokat a terrorfenyegetéseket és terrortámadásokat, amelyekkel Izraelnek az elmúlt időszakban szembe kellett néznie, és ugyanígy elítéljük azt a gyakorlatot a nemzetközi politikai szervezetekben, amely arról szól, hogy Izraellel szemben egyoldalú, elfogult, tisztességtelen hozzáállás alapján elítélő nyilatkozatokat fogadnak el.

Az Izrael-ellenes politikai álláspont sok esetben Európa nyugati felében is jelen van. Többször előfordult, hogy olyan közös európai álláspontokat kellett megvétóznunk, amelyek egyértelműen elfogultak, tisztességtelenek, kiegyensúlyozatlanok és igazságtalanok voltak Izraellel szemben”

– mondta az MTI tudósítása szerint.

Szijjártó élesen elítélte a terrorizmust és elfogadhatatlannak nevezte, hogy terrorszervezetekhez kötődő palesztin szervezetek is pénzügyi támogatást kaphatnak az Európai Uniótól. Arról is beszámolt, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés rekordmagasságot ért el, a kereskedelmi forgalom tavaly 750 millió dollárral új csúcsot döntött, és idén is 38 százalékkal bővült.

250 izraeli tulajdonú vállalat több mint négyezer embernek ad munkát Magyarországon, a gazdasági együttműködés olyan új területekre is kiterjed, mint a védelmi és az űripar.

Kollégája, Eli Kohen arról beszélt, hogy hetente már 45 repülőjárat közlekedik a két ország között, és aláhúzta, hogy egy másik közép-európai állammal sem ilyen szintű az összeköttetés. Megköszönte az antiszemitizmussal szemben mutatott zéró toleranciát.

Támogatásáról biztosította Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Rámutatott, hogy a háborúban iráni fegyvereket is bevet az orosz hadsereg, márpedig Irán a világ első számú terrorfinanszírozója, és ekképpen fenyegetést jelent mindenki számára.
„Együtt kell dolgoznunk annak megakadályozásán, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – szögezte le, és figyelmeztetett: az izraeli titkosszolgálat segítségével merényleteket sikerült meghiúsítani többek között Cipruson, Görögországban és Franciaországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!