Itt az év első UV-figyelmeztetése, nyári meleg lesz pünkösdkor

2023. május 25. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Nyugat-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön. Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésben azt írták: várhatóan ezekben a régiókban meghaladja az UV-index a 7-es értéket pénteken.

Ilyenkor fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Azt javasolják, hogy ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást, és használjanak vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az Időkép cikke szerint pénteken és a pünkösdi hosszú hétvégén is marad a mérsékelten meleg kora nyárias idő, észak-északkelet felől többnyire száraz légtömegek érkeznek, csupán pénteken lehet kicsivel több zápor, zivatar. Ami viszont jellemző lesz, az a szél. Északi-északkeleti irányból gyakran megélénkülhet, pénteken és szombaton nyugaton és északkeleten több helyen erős lökések kísérhetik.

A hőmérséklet is állandósulni látszik, hajnalonként 9-16, míg napközben 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk, ennél egy-két fokkal szombaton lehet hűvösebb.

A Balaton is kezd barátságosabb lenni, a tó vize 20-21 fokos. Ennél is melegebb a Velencei-tó, Agárdnál csütörtök délután 1 órakor 24 fokos volt a víz, így már a fázósabbak is megmártózhatnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!