A beszerzési árak emelkedése miatt már nem kapható több mint ezer gyógyászati segédeszköz

2023. május 25. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt egy évben a gyógyászati segédeszközöket árusító boltok több mint egyötöde zárt be itthon – írja a Népszava. A lapnak Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke azt mondta: a bezárások oka, hogy

már több mint ezer, vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni.

Azaz a betegeknek nemcsak működő boltokat nehéz találni, de több mint ezer gyógyászati segédeszközt – felnőttpelenkát, járássegítő rollátort, felfekvés megelőzésére szolgáló párnát, kerekesszéket, rokkantemelőt, nyákleszívót, táplálkozást segítő szondát, egyes kompressziós harisnyákat – is kihívást jelent beszerezni, vagy egyáltalán nem is lehetséges. A boltoknak ugyanis nem éri meg ezeket az eszközöket árusítani, mivel a megrendelésük többe kerül, mint amennyit a beteg és a biztosító azokért együttesen fizetni tud.

A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök „közfinanszírozott fogyasztói ára” már rég nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, a szolgáltatók működési feltételeit tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek. A forgalmazók pedig eddig önállóan nem emelhették költségeik arányában az árakat.

A FESZ elnöke azt is hozzátette, hogy miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászatisegédeszköz-boltokra, és míg az állam a gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt már a segédeszközboltok nem kapják meg.

A patikák is árusítanak gyógyászati segédeszközöket, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. Így ha a speciális boltok ellehetetlenülnek, akkor lehet, hogy majd 50 kilométeres körzetben sem tudják beváltani vényeiket a betegek.

Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke szerint a témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig meddőnek bizonyultak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!