Árhullámok indultak el az eső miatt, a Rábán várható a legnagyobb készültség

2023. május 15. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Rábán a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is meghaladhatja a vízállás a hét közepén – írta meg az Időkép. A múlt heti, sok esőt hozó időjárás miatt számos folyón árhullámok indultak el, ezek közül a legjelentősebb a Rábán várható. A Hydroinfo tájékoztatása szerint Körmendnél a hét közepén akár a III. fokú árvízvédelmi készültségi szintet is meghaladhatja a folyó vízállása, de a Dráván és a Murán is megközelítheti a vízállás a III. fokú készültségi szintet.

Fotó: Hydroinfo.hu
Fotó: Hydroinfo.hu

A Dunán is árhullám alakult ki, Nagybajcsnál elérheti a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet. Árhullám indult el a Tarnán, a Sajón, az Ipolyon, a Zagyván, a Bódván és a Hernádon is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a II. fokú készültség esetén a készültség tartama alatt éjjel-nappali őrszolgálatot kell tartani, valamint a vízállásokat naponta négy alkalommal – 6, 12, 18 és 24 órakor – le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Abban az esetben, ha a készültség elrendelésekor még további jelentős áradástól kell tartani, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgató mozgósíthatja a hozzá tartozó – speciális egységét – VIZIG védelmi osztag egészét vagy annak egyes részlegeit.

A III. fokú készültségnél a védmű azon pontjaihoz és műtárgyaihoz, ahol annak állékonyságát súlyosan veszélyeztető jelenséget észlelnek, vagy az árvízvédekezési terv szerint arra lehet számítani, vészőröket kell állítani. A készültség tartama alatt a vízállásokat kétóránként (páros órákban) le kell olvasni, fel kell jegyezni és jelenteni kell. Amennyiben a III. fokú védekezés az előrejelzés szerint tartós lesz, akkor a területileg illetékes vízügyi igazgatónak kötelessége készültségbe helyezni a védelmi osztagot, illetve javaslatot kell tennie a rögzített erőforrások igénybevételére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!