30 milliós uniós támogatásból vett röntgengépeket egy őrző-védő cég oda, ahol Hadházy 820 milliós EU-pénzes csalást sejt

2023. május 14. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb érdekességre hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azzal a balatonfüredi beruházással összefüggésben, amiről a Telexen is beszámoltunk. Mint írtuk, a közel 820 millió forintos uniós támogatásból megvalósuló kutatóközpont körül a NER-rel jó viszonyt ápoló üzletemberek tűntek fel.

A GINOP-2.1.1-15-2016-01076 kódszámú projektet 2016-ban megnyerő három építőipari cég 2020-ig felhúzott egy 16 lakásos társasházat Balatonfüred központi részén, aminek a földszintjén állítólag 12 hónapig kutatták az „akut koronária szindrómán átesett betegek komplex rehabilitációs kezelését”. Az épületben azóta egy magánklinika működik.

Bár a pályázati anyagban szerepel a „kutatási infrastruktúra kialakítása”, már ebben is szerepel egy érdekes kiegészítés: „(itt Zoli döntése szükséges arról, hogy a Rextra ajánlatában szereplő »alap« berendezéssel, vagy a »mobil műtő« változattal szerepeljenek az eszközök, és a döntés szerinti részt kell beemelni ide)” – szerepel a végleges pályázati anyagban.

Az nem ismert, hogy ennek a projektnek a keretein belül végül milyen eszközöket szereztek be, mindenesetre – mint Hadházy írja – „egy őrző-védő és takarító cég röntgen osztály kialakítására” nyert el „30 millió forint EU-s támogatást”.

A balatonfüredi társasház és kutatóközpont/Egészségügyi Központ mögött kis tábla hirdeti, hogy az Árgus-Security Kft. az „Adaptív technológiai innovációt eredményező modern, digitális radiológiai osztály kialakítása az ÁRGUS-SECURITY Kft.-nél” című projektre nyert 30 millió forintos uniós támogatást (ez a 61 milliós projekt összköltségének fele).

A pályázatról a cég honlapján is található tájékoztatás.

De hogy jön ide egy őrző-védő cég?

  • A helyszín: a cégadatok szerint a budapesti központú Árgus-Security Kft.-nek 2019 eleje óta van fióktelepe a Balatonfüred 122/4 helyrajzi szám alatt – ott, ahol a közel 820 millió forintos támogatásból a kutatóközpont is felépült.
  • Az ügyvezető: az Árgus-Security Kft. ügyvezetője László György. Övé az EFM Egészségügyi Szolgáltató Kft., az egyik cég, ami megnyerte a kutatóközpont létesítésére az uniós támogatást (akkor még Ultra Projekt Építőipari és Szolgáltató Kft. néven futott, és a honlapján azóta is így szerepel). László György volt az, aki lapunknak az „Első füredi magánklinika” ügyvezetőjeként aláírt nyilatkozatban írta azt, hogy Hadházy „szándékosan csúsztat vagy súlyosan téved”, a lakások és a kutatóközpont ugyanis két külön költségvetésből, szigorúan elkülönülve valósultak meg.
  • A tulajdonos: a cégadatok szerint az Árgus-Security Kft. 54,8 százalékban Apáthy Zoltán Endréhez tartozik, 45,2 százalékban pedig Hernádi-Rózsa Judithoz. Apáthy a tavaly októberben HT Property Kft.-nek átkeresztelt Híd Transz Kft. 90 százalékos tulajdonosa – a kutatóközpont-projekt másik nyertese. A harmadik nyertes cég, a Somogyi Udvar Kft., ami 60 százalékban Apáthy Endre Árpádé, Apáthy Zoltán apjáé.
  • A kapcsolat: László György és a NER-rel gyakorta üzletelő Apáthy családnak nem ez az első együttműködése, összefonódásaikról korábban az Átlátszó is írt.

Miért egy őrző-védő cég vette meg a röntgengépeket?

Ezt nem tudni, de az nem újdonság, hogy az Árgus-Security nem csak őrzéssel és védéssel foglalkozik. Míg a főtevékenysége valóban a „személybiztonsági tevékenység”, közel nyolcvan egyéb tevékenységi kör is szerepel a cég adatai között: a takarítás mellett például bányászat, fodrászat, testedzés, divat-és formatervezés, villanyszerelés, bontás, használtcikk-kereskedelem, vendéglátás és szakorvosi járóbeteg-ellátás is.

A pályázatban azt írják:

„A pályázat segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként a jelenlegi tevékenységünkhöz kapcsolódóan egy teljesen új szolgáltatás jön létre, azaz új fajta innovatív szoláltatás nyújtására lesz alkalmas vállalkozásunk. Fontos kiemelni, hogy a radiológiai osztály kialakításával eddig nem végzett tevékenységhez kapcsolódóan jön létre a szolgáltatás, mely segíti vállalkozásunk több lábon állását és erősíti a piaci helyzetét”.

valamint azt, hogy:

„A társadalmi egészségügyi ellátásban egyre népszerűbb a magán ellátások igénybevétele, így ehhez szeretnénk mi is csatlakozni, mintegy hozzájárulva a járó beteg ellátás szűrési és prevenciós vizsgálatok elvégzésére szolgáló tevékenységgel.”

Tehát: a 820 millió forintos uniós támogatásból jött létre egy kutatóközpont, és László György nyilatkozata szerint külön magánköltségvetési forrásból és bankhitelből, a kutatóközponttól elhatárolva magánlakások – ugyanabban az épületben. A központban egy évig valóban kutatás folyhatott, majd a kutatóintézetből magánklinika lett, aminek az ügyvezetője László György, az Árgus-Security ügyvezetője. Akinek a cége röntgengépeket is beszerzett félig uniós forrásból (a pályázati adatlap szerint 2019 végéig végrehajtották a projektet, és 2020 szeptemberében meg is kapták az utolsó kifizetést) a klinikába, hogy minél több tevékenységet tudjanak ott végezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!