Könnyítések jönnek a csok és a falusi csok szabályaiban

2023. május 13. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este megjelent az a kormányrendelet, amely több könnyítést is bevezet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok szabályozásában. A családoknak több idejük lesz például a lakásfelújításra, és egy alkalommal az építési munkálatok és azok költségvetése is módosítható – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

A falusi csoknál egy újabb községgel, a Csongrád-Csanád vármegyei Tömörkénnyel bővül a preferált kistelepülések listája. További, minden igénylőre vonatkozó módosítás, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő egy évvel meghosszabbodik, a támogatási szerződés megkötésétől számított három évről négyre nő.

A csoknál és a falusi csoknál is mód lett arra, hogy a támogatott személy a határidő lejártát megelőzően egy alkalommal kérje a banktól a vállalt építési, korszerűsítési munkálatok vagy azok költségének megváltozása miatt a támogatási szerződés és a költségvetésmódosítását, ha így is biztosítható az előírt feltételek teljesülése.

A csok esetében a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Így a támogatási jogviszonyt követően létrejött gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozások székhelyét bejelenthetik a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásba vagy házba, ahogy arra a támogatási jogviszony létesítésével egyidejűleg jelenleg is lehetőség van. Egyszerűsödnek az előírt bentlakás feltételei is.

A csoknál adminisztrációs könnyebbséget jelent, hogy megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakhely szerepel. Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét. Ezen felül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

A módosítás bevezeti az életvitelszerű bentlakás fogalmát, és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, illetve pontosították a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!