Tizenhét tanácsadója havi 15 millióért segíti Karácsony Gergelyt a Városházán

2023. május 12. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

Idén 406 millióba kerülnek a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozó tanácsadók és főtanácsadók. Összesen 42 tanácsadót fizet a hivatal, közülük 17 segíti közvetlenül Karácsony Gergely munkáját, írja a Hvg.hu, miután megkapta a választ a közérdekű adatigénylésére. A részletes, 2020 és 2023 közötti adatok alapján a lap főbb megállapításai ezek:

  • Karácsony hivatalba lépése óta átlagosan 44 (fő)tanácsadó dolgozik a Városházán, de számuk változó: a 2020-as 37 volt a legalacsonyabb és a 2021-es 50 a legmagasabb.
  • A főpolgármesternek közvetlenül 17-20 tanácsadója volt az elmúlt években, míg a 4-5 főpolgármester-helyettesnek átlagosan összesen volt ugyanennyi, 14-18 tanácsadója.
  • A (fő)tanácsadók bérköltsége folyamatosan változik, 2020-ban havi bruttó 26 millióba kerültek, az utóbbi 3 évben pedig 34-35 millióba.
  • Idén a legalacsonyabb bér havi bruttó 200 ezer forint, a legmagasabb 1,35 millió forint volt.
  • A (fő)tanácsadók havi bruttó átlagbére idén 805 ezer forint, a többség 500-900 ezer forint között keres, egymillió feletti bruttója pedig a 42-ből csak 5 személynek van.

A 2023. február 1-jei adatok szerint összesen 42 önkormányzati (fő)tanácsadó dolgozik a fővárosnál, közülük 16-an kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an pedig tanácsadóként. Havi bruttó bérköltségük egy hónapban 33,809 millió forint, ami éves szinten közel 406 milliós kiadást jelent. Az átlagos havi bruttó bér pedig 805 ezer forint, vagyis alapesetben nettó 530 ezer forint körül van.

Frissítés: Karácsony Gergely később Facebook-oldalán adott magyarázatot a számokra.

  • Azt írja, az önkormányzati tanácsadó egy elnevezés: olyan, mint a kormánytisztviselő, akit „nem úgy kell elképzelni, hogy bejön, mond két jótanácsot, aztán hazamegy, hanem ők is valódi köztisztviselők”.
  • Önkormányzati tanácsadói besorolásban dolgoznak a fővárosi frakciók munkatársai is. „Vagyis mindig örömmel olvasom, hogy nekem hány »tanácsadóm« van, külön öröm, amikor ebbe beleszámolják a fővárosi Fidesz-frakció által foglalkoztatott önkormányzati tanácsadókat. Bizton állíthatom, hogy ők nekem nem adtak még egy tanácsot se”.
  • A főpolgármester posztja szerint Tarlós István idejéhez képest ma nagyjából annyival dolgozik több ember önkormányzati tanácsadói besorolásban, mint amennyivel több embert foglalkoztat ilyen címen a Fidesz-frakció.
  • A politikai állásokat sikerült szerinte érdemben csökkenteni, amikor összevonták a fővárosi közszolgáltató cégeket, és igazgatósági, felügyelőbizottsági helyeket szüntettek meg.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!