Egy nagy sárga aggregátor jelent meg Újbudán, álcázta magát, rendőrök jöttek miatta, majd eltűnt

2023. május 11. – 13:29

Egy nagy sárga aggregátor jelent meg Újbudán, álcázta magát, rendőrök jöttek miatta, majd eltűnt
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Alig pár hete a XI. kerületi Bartók Béla út egyik éttermének a teraszán megjelent egy aggregátor. A lakók körében füstje és hangja miatt nem igazán népszerű kezdeményezés nem volt hosszú életű, de annál kalandosabb út vezetett az elszállításáig.

Néhány napja egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy az újbudai forgalmas, de egyébként békésnek mondható Bartók Béla úton az egyik étterem előtt megjelent egy nagy, sárga aggregátor. Az aggregátor talán nem is méretével vagy a színével érdemelte ki a környéken rendszeresen megfordulók és lakók figyelmét, hanem inkább hangjával és füstjével, mivel egész nap pöfékelt. Olvasónk úgy fogalmazott:

„20 méterre a Fadrusz utcában is úgy áll a füst, hogy meg akartam állni egy mailcsekkolásra minap, de köhögve odébb ballagtam”.

Kíváncsiak voltunk, hogy a nagy utcai aggregátor használatának vajon milyen oka lehetett: az utóbbi időben elszabadult rezsiköltségeit szerette volna így csökkenteni? Esetleg valamilyen technika hiba vagy áramkimaradás miatti pótolja így az energiát? Ahogy annak is utánakérdeztünk, mennyire értékelik a lakók, ha az ablakuk alá helyeznek egy ilyen dízelszörnyet.

Talán nem meglepő, de a környéken élők abszolút nem értékelték az utcán rendszeresített aggregátort, sőt több fórumon is próbáltak tenni ellene. „Egyértelműen zavarja a környéken élőket, és érkezett is hozzánk panasz ezzel kapcsolatban” – írta megkeresésünkre Kreitler-Sas Máté a kerületrész önkormányzati képviselője, aki a helyzet miatt a városüzemeltetésért felelős alpolgármesterhez fordult, aki pedig a helyszínre küldte a közterület-felügyeletet.

Kiderült, a hely tulajdonosa semmilyen engedélyt nem kért a nagy sárga aggregátor üzemeltetéséhez.

A közteresek felszólították az étterem tulajdonosát, hogy állítsa le az eszközt és szállítsa el azt a közterületről, de hiába, egyik sem történt meg. Végül intézkedni szerettek volna, de mivel a terület, azaz a Bartók Béla út a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik, hozzájuk fordultak. A helynek egyébként ebben a pillanatban nemhogy az aggregátorra,

de még teraszhasználatra sem volt engedélye.

Az XI. kerületi Önkormányzat tájékoztatása szerint a tulajdonosnak közterület-használati engedélyt kellett volna kérnie a Fővárosi Önkormányzattól, viszont magát a területet a helyi önkormányzat is ellenőrzi, így intézkedhettek a helyszínen a köztereseik. Újbudáról azt írták, hogy bejelentés alapján a kerület Hatósági Igazgatóság Kereskedelmi Csoportja is eljárt. Környezetszennyezés miatt végül a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi osztályához is elkerült az ügy, de a Katasztrófavédelmet is felkérték egy közös ellenőrzésre, hogy megállapítsák, hogy érintésvédelmi veszély felmerülhet-e.

A városrész önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a bírságolás vélhetően nem tartja vissza az étterem „gátlástalan” tulajdonosát, és ez eleinte be is bizonyosodott. Kreitler megjegyezte, hogy a hellyel korábban már volt probléma, több lakossági megkeresést is kapott: volt mikor a zárórára vonatkozó szabályokat hagyták figyelmen kívül, de az is előfordult, hogy az engedélyezettnél nagyobb közterületet használtak.

Megkeresésünk után viszonylag gyorsan felpörögtek az események a nagy sárga aggregátor ügyében. Előző hét szombaton a kerület újra kiküldte a köztereseit a helyszínre, ahol meglepő megoldással találkoztak.

Valószínűleg a nagy felháborodás és az érdeklődés miatt az étterem tulajdonosa megpróbálta álcázni az eszközt.

Így az már nem nagy sárga aggregátor volt, hanem egy nagy piros takarókkal és táblákkal körbeépített valami. Az egyetlen árulkodó rész a kitüremkedő kis kémény, illetve a tudatosan szabadon hagyott szellőzőnyílás volt. Na meg persze a hangja és a füstje, mivel az aggregátort tovább pöfögött takarója alól is:

Fotó: Kreitler-Sas Máté
Fotó: Kreitler-Sas Máté

Vasárnap a kerületi közterület-felügyelet újra meglátogatta az éttermet, majd rendőri segítséggel leállíttatták a tulajdonossal az eszközt. Persze a hely tulajdonosának nem kellett sok ahhoz, hogy újraindítsa az aggregátort: ahogy elmentek a hatóságok, már újra ott füstölt.

A helyszínre visszatértek a közteresek, és egy teljesen abszurd jelentsor következett. A közteresek felfedezték, hogy a tulajdonos autója tilosban parkol. Mikor ezzel szembesítették, a férfi megpróbált elhajtani, de ezt megakadályozták. Végül kiszállt az autóból, dulakodni kezdett a felügyelőkkel. Rendőröket kellett hívni a helyszínre, mivel a közterület-felügyelőkre támadni hivatalos személy elleni erőszaknak számít. Sőt, a rendőrök kiérkezése után még mentőt is érkezett az étteremhez, de végül nem történt semmilyen sérülés.

A rendőri intézkedéssel kapcsolatban az XI. kerületi rendőrkapitányságot is megkerestük, hogy indult-e eljárás, illetve hogy milyen intézkedés történt. A BRFK Kommunikációs Osztályától megtudtuk, hogy a fővárosi rendőrök vasárnap délután mentek ki az étteremhez, ahonnan rendőri intézkedést kértek. A helyszínen megállapították, hogy a közterület-felügyelet és a vendéglátóhely tulajdonosa között vita alakult ki „egy szabálytalan parkolásból adódó intézkedés során.” A helyszínen nem történt sérülés, ahogy bűncselekmény sem, így eljárás eddig nem is indult.

Hétfő aztán összevont ellenőrzést tartott az étteremben a Katasztrófavédelem és az önkormányzat, aminek az lett az eredménye, hogy újabb eljárásokat indítottak a tulajdonos ellen – számolt be Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő. A nagy sárga, de piros takaróval letakart pöfékelő aggregátor története végül – vélhetően az újabb intézkedések hatására – hétfőn véget ért, ráadásul happy enddel:

az étterem tulajdonosa leállította és elszállíttatta az étterme elől.

Május 8-án 17 órára az aggregátor már nem volt a helyszínen – írta az önkormányzat.

A sárga aggregátorral kapcsolatban természetesen kerestük az éttermet is, arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mi volt a céljuk az utcára kihelyezett eszközzel: a rezsiköltség lefaragása, vagy egészen más. Arról is érdeklődtünk, hogy az étteremhez érkezett-e panasz a aggregátor miatt, illetve ők hogy ítélik meg a helyzetet. Azonban választ a cikk megjelenéséig nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!