A sztálini Szovjetunióról, az EU-ról, a mai magyarországi szociális ellátórendszerről is kaptak kérdéseket a diákok az idei történelemérettségin

2023. május 10. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

A középkori építészetről, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, a Rákóczi-szabadságharcról, a sztálini Szovjetunióról, az osztrák–magyar kiegyezésről, a trianoni békediktátumról, a mai magyarországi szociális ellátórendszerről, az 1956-os forradalomról és az Európai Unióval kapcsolatban is kaptak kérdéseket a diákok az idei történelemérettségin. Az egyetemes esszétémák közül Julius Caesar uralkodásáról vagy az auschwitzi koncentrációs táborról írhattak a diákok, a magyar történelmi témák közül pedig Széchenyi István gyakorlati tevékenységét vagy a magyar rendszerváltást választhatták.

A diákok 12 óráig fejezhetik be az írásbeli feladatsort, a vizsga 9 órakor kezdődött. A középszintű írásbeli két részből áll. Az elsőben a diákoknak 12 rövid választ igénylő feladatot kell megoldaniuk. Sok kérdés megválaszolásához a diákoknak térképet, ábrát, táblázatot, szöveges forrást kell használniuk. A feladatlap második részében két témáról kell esszét írni. A vizsgázóknak egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk.

A Telexen a középszintű történelemérettségi néhány érdekesebb feladatának megoldását 13 óra után Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára ismerteti néhány perces videókban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!