Mi volt a dika Mátyás idején? Hogy működött Auschwitz? – videón a történelemérettségi nehezebb feladatainak megoldásai

2023. május 10. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Délben véget ért az írásbeli történelemérettségi. Néhány iskolában technikai okokból később kezdődhetett, és emiatt később is végződhetett a vizsga, ezért a Telex délután közli az írásbeli néhány érdekesebb feladatának megoldását. Történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázott idén.

A középszintű történelem írásbeli két részből állt. Az elsőben a diákoknak 12 rövid választ igénylő feladatot kellett megoldaniuk, ezek megoldásait itt nézheti meg. A feladatlap második részében két témáról kellett esszét írniuk.

Az idei középszintű történelemérettségin a középkori építészetről, Hunyadi Mátyás uralkodásáról, a Rákóczi-szabadságharcról, a sztálini Szovjetunióról, az osztrák–magyar kiegyezésről, a trianoni békediktátumról, a mai magyarországi szociális ellátórendszerről, az 1956-os forradalomról és az Európai Unióval kapcsolatban is kaptak kérdéseket a diákok. Az egyetemes esszétémák közül Julius Caesar uralkodásáról vagy az auschwitzi koncentrációs táborról lehetett esszét írni, a magyar történelmi témák közül pedig vagy Széchenyi István gyakorlati tevékenységét, vagy a magyar rendszerváltást választhatták a diákok.

A teljes javítási-kiértékelési útmutatót az Oktatási Hivatal honlapján teszik közzé csütörtökön. A hétfői magyarérettségi megoldókulcsa már elérhető itt, a keddi matematikaérettségi megoldásait itt találhatja.

A Telexen Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke ismerteti pár perces videókban az idei történelemérettségi néhány nehezebb vagy érdekesebb feladatát.

Hunyadi Mátyás uralkodása

Az érettségi első részében szereplő 1-12. kérdések közül néhány érdekesebb, problémásabb részfeladatot is ismertetett Repárszky Ildikó. Előbb nézze meg a feladatokat, hogy meg tudná-e oldani őket.

A megoldásokat itt nézheti meg.

Második világháború

Minden évben egy rövidebb és egy hosszabb esszét kell írnia a diákoknak. A rövid feladatok közül idén Julius Caesarról vagy az auschwitzi koncentrációs táborról írhattak a diákok. Itt most az utóbbit mutatjuk be.

A helyes megoldást itt ismerteti a tanárnő.

Rendszerváltás

A hosszabb esszék közül az egyik feladat a rendszerváltáshoz kapcsolódott (a másik választható feladat volt Széchenyi gazdaságfejlesztési tevékenysége).

A feladat részletesebb megoldását itt találja.

Nem volt meglepetés az idei érettségin

Akik begyakorolták a feladattípusokat és megnézték az elmúlt évek érettségijeit, azoknak nem nagyon volt meglepetés az idei vizsgán – mondta a Telexnek Repárszky Ildikó tanár. Szerinte a megadott források a legtöbb esetben tényleg segítettek a diákoknak, ez korábban nem mindig volt így. Az idei történelemérettségiben fogalmakra, nem száraz adatokra kérdeztek rá, így könnyen megoldhatók voltak a feladatok. Szerinte az első rész hatos feladatában a gőzgépek felismerése okozhatott nehézséget.

Az esszék közül a Julius Ceasarról szóló feladat nagyon könnyű volt, talán az volt kicsit meglepő, hogy a holokauszt témáját ennyire leszűkítették az auschwitzi koncentrációs táborra. Repárszky szerint a rendszerváltásról szóló feladat sem volt nehéz, csak kérdés, hogy minden iskolában eljutottak-e a diákok eddig a tananyagban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!