Gráfok, halmazok és százalékszámítás is van az idei matekérettségin

2023. május 9. – 09:15

Gráfok, halmazok és százalékszámítás is van az idei matekérettségin
Diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Debrecenben 2023. május 9-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet, gömb sugara – ilyen feladatokat tartalmaz a középszintű matematikaérettségi írásbeli első része, írja az Eduline. A második feladatlap A részében függvényekkel és százalékszámítással találkoztak a diákok. A vizsga B részében gráfok, geometria és kördiagram is szerepel.

A vizsga 9 órakor kezdődött, a középszintű érettségit tevő diákoknak 12 óráig be kell fejezniük a feladatlap kitöltését. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek. A középszintű feladatsor két részből áll: az első részben 45 perc alatt 12 egyszerűbb feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, a második feladatlap bonyolultabb feladatokat tartalmaz, ezek megoldására 135 percet kapnak az érettségizők.

A Telexen délután Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója rövid videókban is ismerteti a középszintű matematika írásbeli néhány nehezebb vagy érdekesebb feladatának megoldását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!