Videókon mutatjuk be az idei matekérettségi néhány nehezebb feladatának megoldását

Legfontosabb

2023. május 9. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Délben véget ért az írásbeli matematikaérettségi. Néhány iskolában technikai okokból később kezdődhetett, és emiatt később is végződhetett a vizsga, ezért a Telex délután közli az írásbeli néhány érdekesebb feladatának megoldását. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiztek idén.

A középszintű feladatsor két részből állt: az első részben 45 perc alatt 12 egyszerűbb feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, a második feladatlap bonyolultabb feladatokat tartalmazott, ezek megoldására 135 percet kaptak az érettségizők.

Az idei középszintű matematikaérettségi első felében gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet és a gömb sugara is szerepelt.

A második feladatlap A részében függvényekkel és százalékszámítással találkoztak a diákok. A vizsga B részében gráfok, geometria és kördiagram volt.

A teljes javítási-kiértékelési útmutatót az Oktatási Hivatal honlapján teszik közzé szerdán. A hétfői magyarérettségi megoldókulcsa már elérhető itt.

A Telexen Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója rövid videókban ismerteti a középszintű matematikaérettségi néhány nehezebb vagy érdekesebb feladatának megoldását.

Föld népessége

A 15. feladatban a diákoknak többek között arra kellett választ adniuk, hogy ha a népességnövekedés évi 1 százalék, akkor 2100 végén hány ember fog élni a Földön?

A megoldást itt nézheti meg.

Trapéz

A második feladatlap B részében a diákok választhattak, hogy a 16-os, 17-es, 18-as feladatok közül melyik kettőt oldják meg. Ezeknél a feladatoknál már többet kellett gondolkodni. Csapodi Csaba a következő videóban a 17-es feladat egy részének megoldását ismerteti.

Gráfok

A 18. feladathoz a diákok egy ábrát kaptak, ami egy szántóföld felosztását mutatja.

Ennek a feladatnak egy részmegoldását is rövid videón ismerteti a tanár.

Az idei matekérettségi megfelelt a követelményeknek

Az idei matekérettségi a követelményeknek megfelelt, a feladatok nehézsége hasonló volt az elmúlt évek átlagához, ha valaki készült, az legalább egy kettest el tudott érni az érettségin, az ötös megszerzéséhez viszont tudni kellett a matekot – foglalta össze a Telexnek Csapodi Csaba az idei matematikaérettségi írásbeli részét. Szerinte nagy meglepetés nem volt idén.

A 13. feladatban valószínűleg sokan egy egyenletet vártak, helyette függvényes feladat volt, de Csapodi szerint ez sem volt nehezebb a megszokottaknál. A vizsga második felében gyakorlati, élethez közeli feladatok szerepeltek, ez Csapodi szerint fontos és a vizsgaszabályzat előírása szerint is követelmény, hogy körülbelül a feladatok fele ilyen típusú legyen.

A legnehezebb rész a feladatlap második felének B része volt, azon belül is a 16-os, 17-es, 18-as feladatok utolsó alkérdései. Ahogy már említettük, ezek közül a diákoknak kettőt kellett választaniuk, Csapodi szerint a 16-os feladatot biztos sokan választották, a már fent idézett 17-est inkább azok választhatták, akik a geometriát kedvelik, a 18-ast pedig azok, akik a gráfokban, valószínűségszámításban vannak otthon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!