PDSZ: Valótlanul állítja Rétvári Bence, hogy a pedagógusbérek emelésének feltétele az uniós támogatás

2023. május 6. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, reflektálva Rétvári Bence pénteki állításaira, amiket a Magyar Nemzetben tett közzé.

A közlemény főbb állításai:

  • A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás, az Európai Unió azért tett kivételt Magyarországgal, mert a közoktatás és területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz a helyzete.
  • A magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le. Ennek feltételei a pedagóguspályát vonzóvá tévő jogszabály, a szerzett jogok elvonásával nem járó rendelkezések, és a dolgozók autonómiájának biztosítása. A státusztörvény változtatásai ennek a hármasnak ellene megy, így a kormány saját magát hibáztathatja, ha a támogatást nem tudja megszerezni, vagy azt netán vissza kell fizetni.
  • A kormány vállalásai között szerepel a pedagóguslétszám markáns, 140 ezer főre történő növelése. Ha a státusztörvény bevezetése
    következtében, ill. a mindenki számára biztos béremelés és a munkaterhelés csökkentésének elmaradása miatt ez nem valósul meg, a már felvett támogatást vissza kell fizetni.

Kitérnek még arra is, hogy az erőszakos fellépést nem támogatják a szakszervezetek, ám az elmúlt évek békés tüntetései után az utóbbi
hetekben kialakult erőszakos cselekményekért minden felelősség a kormányt terheli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!