A magyarok közel felének gondot okozna egy váratlan, százezer forintos kiadás

2023. május 5. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok csaknem felének gondot okozna egy váratlan, százezer forintos kiadás, és csak az emberek negyede tudná gond nélkül kifizetni – derül ki az Egyensúly Intézet friss kutatásából, amit az Rtl.hu szemlézett.

Az Rtl Híradónak nyilatkozó intézetigazgató Boros Tamás szerint ezek a számok ugyan kedvezőtlenek, a felmérés szerint mégis optimistábban látjuk a jövőt, mint tavaly ilyenkor. Az intézetigazgató szerint ennek az egyik oka az, hogy a jó idő beköszöntével sok család és háztartás is fellélegezhet, legalábbis egy rövid ideig nem okoznak majd oly mértékű fejfájást a drága fűtésszámlák. Boros Tamás szerint a másik ok az, hogy a munkahelyek megpróbálnak – legalább valamennyire – lépést tartani az inflációval, hogy megtartsák a munkavállalóikat.

A kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok nagy részének gondot okoznak a hétköznapi kiadások is, ami nem meglepő, elég csak rápillantunk a fizetésekre, amit az Egyensúly intézet is megtett. A felmérés szerint a

  • magyarok negyede fejenként kevesebb mint nettó 200 ezer forintból él,
  • a lakosság több mint fele nem keres többet nettó 350 ezer forintnál,
  • és csupán 4 százalék keres havonta, fejenként közel fél millió forintot.

Kovách Imre szociológus, az MTA doktora az Rtl Híradónak azt nyilatkozta, hogy ez a probléma tíz éve változatlan, „a társadalom egyharmada leszakadt”, bár a kormány a lapnak az alacsony fizetéseket és a megélhetési gondokat a háború miatt kialakult válsággal és szankciókkal magyarázta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!